Tineke Serlie, partner The Executive Network

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Flying Doctor; ik wilde vliegen, reizen en mensen weer beter maken. Het leek me prachtige combi van vrijheid hebben en verantwoordelijkheid nemen.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Dat verschilt, maar het is steeds iemand die inspireert door te werken vanuit een duidelijke purpose en die durft dingen anders te doen. Iemand die onafhankelijk en authentiek is en die impact heeft, juist waar het tegenzit. Zo iemand kan een vrouwelijke leider, politicus of ondernemer zijn, en soms de bevlogen zorgbestuurder die ik die dag gesproken heb. Mensen die keuzes maken, maar ook zelf reflecterend zijn over wat ze dus niet goed doen of kunnen. Dat maakt alleen maar duidelijker waar je wél voor kiest. Zo’n rolmodel maakt duidelijker dat je niet te veel tegelijk moet willen doen en dat het belangrijk is focus aan te brengen in wat je echt goed wil doen.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Nieuwsgierig blijven, doorzetten en mezelf willen blijven ontwikkelen. Een loopbaan is zelden een rechte lijn. Ervaring opdoen in verschillende sectoren en binnen verschillende werelden, zowel privaat als publiek, brengt je veel. Omgaan met allerlei verschillende mensen en de wereld en je werk bekijken vanuit verschillende perspectieven helpt je niet alleen in je werk, maar maakt het ook zoveel leuker.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Ik heb geleerd dat vertrouwen en ruimte ervaren van belang zijn, waar je ook werkt. Vertrouwen is een belangrijke basis om dat wat je doet beter te doen en verder te groeien. Vertrouwen voedt veerkracht, waardoor je als dingen tegenzitten of fout gaan weer op kunt staan en verder gaan. Waar vertrouwen is, durven mensen meer en wordt goed samen gewerkt. Ik vind het van belang om dat aan medewerkers mee te geven, zodat ze ruimte ervaren om daarbinnen hun eigen werk vorm te geven.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Door mezelf te blijven, nieuwsgierig te zijn en me verwonderen. Stappen te maken naar andere (werk)omgevingen en open te staan voor andere perspectieven. Daar leer je van en je ontwikkelt je erdoor. Dat zijn elementen die ik heb ervaren en die ik graag doorgeef.”
Tineke Serlie © Anette Brolenius