Tineke Bahlmann, commissaris/toezichthouder (o.a. SVB), emiritus hoogleraar bedrijfseconomie, strategie en organisatie UU en Nyenrode

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Zakenvrouw. Wat dat betekende snapte ik niet, ik wilde in ieder geval geen huisvrouw worden!
Ik ben nog steeds blij dat ik vanaf 1970 betrokken ben geweest bij het verbeteren van de positie van vrouwen. Bij Tante Sjaan, Man Vrouw Maatschappij en andere initiatieven. Gelijkwaardigheid van vrouwen is meer dan het alleen hebben van een baan. Het betekent ook jezelf als mens kunnen ontplooien. Uitvinden wie en wat je wilt zijn. Dat uitvinden ontwikkelt permanent en geeft veel verdieping.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Els Borst. De combinatie van kracht, betrokkenheid en het feit dat zij een goede vakvrouw was. Zij heeft echt dingen bereikt.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Hard werken, doorgaan ook al is het moeilijk en de steun van andere vrouwen en soms een man. En constant nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen oppakken. Soms lukte het, soms niet, maar daar leerde ik van.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Dat je niets als vanzelfsprekend moet aanvaarden. Steeds weer die dialoog met jezelf en anderen. Een ware ontdekkingsreis naar wie je als mens bent en wilt zijn. De ‘vrouwenbeweging’ heeft mij de start gegeven waar ik veel aan heb gehad.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik kom uit een gezin met ouders die alleen de lagere school hadden afgerond. In mijn familie is het heel ongebruikelijk dat je op het niveau komt waar ik nu ben. Soms is het eenzaam. Maar ik ben er heel trots op en blij mee. Voor andere vrouwen was/is dat ook een stimulans.”
Tineke Bahlmann © Anette Brolenius