Tessa Roseboom, hoogleraar Amsterdam UMC / UvA

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je later worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik had vroeger geen helder beeld van wat ik later wilde worden. Wel wist ik dat ik een bijdrage wilde leveren aan een betere wereld. Hoe dat eruit moest zien, wisselde nogal. Als klein kind dacht ik aan ontwikkelingswerk in Afrika, als tiener aan muziek en uiteindelijk besloot ik biologie te gaan studeren om me in te gaan zetten voor het milieu en duurzaamheid.”

Wie is je rolmodel?

“Er zijn heel veel mensen die me inspireren, maar er is niet een persoon die ik zie als mijn rolmodel. Jane Goodall is als bioloog en pleitbezorger een inspiratiebron. Het werk van Brené Brown vind ik inspirerend vanwege de verbinding van het persoonlijke met haar wetenschappelijke werk, en de bijzondere manier waarop ze mensen weet te raken. De combinatie van passie, doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid van veel mensen die ik ontmoet inspireert mij enorm.”

Wat heeft je gebracht waar je nu bent?

“Geluk, nieuwsgierigheid, enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen. Ik heb het geluk in deze tijd geboren te zijn en dat mijn wieg aan deze kant van de wereld stond. Mijn oma had dezelfde nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie om te woekeren met je talenten, maar werd geboren in 1911 en moest als meisje op elfjarige leeftijd al van school om te werken – ik realiseer me steeds meer hoeveel geluk ik heb gehad door in deze tijd geboren te zijn en aan deze kant van de wereld. Ik heb het geluk gehad inspirerende mensen te ontmoeten, zowel qua werk als privé. En natuurlijk dat ikzelf, mijn man en kinderen gezond zijn. Anders had ik niet met zo veel plezier en energie kunnen doen wat ik nu doe.”

Wat zijn levenslessen die je wilt uitdragen?

“Ik heb geleerd dat je meer kunt dan je vaak denkt, dat je niet moet opgeven als je echt ergens in gelooft en dat het belangrijk is je eigen weg te volgen. Verder heb ik geleerd dat elke ervaring een leerervaring kan zijn. Je kunt ervaringen bestempelen als vervelend, maar je kunt ook kijken naar wat je hebt geleerd van een ervaring en daar je voordeel mee doen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? Waarom?

“Ik vind het fijn mensen te inspireren om op hun eigen manier een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dat hoeft niet door binnen de lijntjes te kleuren, maar kan op je eigen originele manier. Het zoeken naar jouw manier kost moeite, maar is zeker de moeite waard.”
Tessa Roseboom © Anette Brolenius