Tatjana Romanyk, co-founder iClusion

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Vroeger wilde ik biologie gaan studeren om te ontdekken hoe het leven in elkaar zat. Later werd het scheikunde, toegespitst op hoe ons lichaam (goed) werkt. Daarom ben ik farmacie gaan studeren in Groningen. Daar kon ik mijn interesse voor biochemie combineren met mijn doel: mensen helpen gezond te worden en te blijven.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn ouders zijn mijn grootste rolmodellen. Ze hebben me geleerd respect te hebben voor anderen, altijd mezelf te blijven, te helpen waar mogelijk en veel te lachen. Verder hebben ze me gestimuleerd om alles onbevooroordeeld en grondig te onderzoeken, zelf een mening te vormen en mezelf continu te motiveren om mijn doelen te bereiken.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Ik ben in mijn carrière en leven diverse mensen tegengekomen waar ik veel van heb geleerd. Ik heb veel mogen reizen en andere culturen mogen ontdekken. Dat heeft mijn kennis en ervaring verrijkt. Verder heeft mijn interne motivatie om bij te dragen aan een betere zorg en een gezondere wereld me altijd gedreven om mezelf hierin blijven te ontwikkelen en ook met dit doel te ondernemen.” 

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Heb vertrouwen in jezelf, maak jezelf niet kleiner dan je bent. Heb vertrouwen in je eigen intuïtie. Volg je gevoel, wees positief en denk in kansen en oplossingen. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en jezelf toe te staan succesvol te zijn. Dat houdt in dat je ook fouten mag en moet maken, als je er maar van leert. Zorg dat je altijd blijft onderzoeken, dat je regelmatig inspiratie opdoet en geniet van alle grote en kleine dingen van het leven. Dat geeft een gigantische hoeveelheid energie die helpt jouw dromen waar te maken.” 

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben een rolmodel omdat ik laat zien dat je meer kunt bereiken dan je denkt als je passie, kennis en energie combineert om te ondernemen met impact. Al sinds mijn studententijd wil ik kanker begrijpen. Het intrigeert mij te leren doorzien hoe je deze ziekte kunt helpen genezen en hoe je nieuwe kennis en behandelingen snel beschikbaar kunt maken voor patiënten. Na een carrière in de internationale farmaceutische industrie ben ik internationaal ondernemer in de oncologische zorg geworden met als doel om de zorg te helpen positief te veranderen, zodat mensen gezonder worden.
Ik ben etnisch zakenvrouw van het jaar geweest en ben ambassadeur voor de EZVN, de stichting achter deze verkiezing. Voor jonge vrouwen met roots uit het buitenland fungeer ik als rolmodel. Als lid van het eerste bestuur heb ik bijgedragen om het vrouwennetwerk van VNO-NCW West op te richten en hiermee vrouwelijke ondernemers zichtbaarder te maken. Ik spreek op bijeenkomsten en ben Life Sciences-coach bij NLGroeit. Daarnaast ben ik ook moeder en rolmodel voor mijn kinderen en hun hele generatie.”
Tatjana Romanyk © Anette Brolenius