Suzanne Wisse-Huiskes, Chief Executive EN - European Network for Social Enterprises

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Bij ons thuis stond keuzevrijheid hoog in het vaandel. Het idee was dat als je interesse en motivatie voor een bepaald vakgebied hebt, je er per definitie veel tijd en plezier in stopt en er goed in wordt. Door deze vrijheid veranderden mijn keuzes voortdurend: ik heb erover gedacht om journalist of architect te worden, maar bedrijfskunde sprak me ook aan. Het belang van een wereldse blik en passie voor je werk is me met de paplepel ingegoten en die waarden zijn een constante gebleven in mijn loopbaan. Mijn huidige organisatie is het Europees netwerk voor ondernemers die werken aan een duurzame toekomst.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Binnen mijn loopbaan heb ik het geluk gehad vele vrouwen en mannen ontmoet te hebben die me leerden wat op dat punt in mijn carrière van belang was. De meest inspirerende rolmodellen zijn ondernemers waarmee ik dagelijks in contact kom. Zij combineren het runnen van een innovatief bedrijf met het maken van een positieve impact. Dat vergt een portie doorzettingsvermogen, durf en originaliteit. Van gesprekken in mijn rol als mentor met vrouwelijke ondernemers uit Afrika en Europa leer ik zelf altijd het meest: die interacties geven een breder perspectief op mijn eigen wereld.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Kennis, doorzettingsvermogen en het lef om van het gebaande pad af te wijken. Dat laatste komt voort uit de ruimte en het vertrouwen dat me van jongs af aan is gegeven. Hierdoor heb ik de kansen kunnen verzilveren die op mijn weg kwamen – kansen die in eerste instantie niet meteen begrepen werden door mijn omgeving. Mijn eerste baan bij een corporate heb ik bijvoorbeeld ingeruild voor een startup waar ik echt snel kon groeien door te doen. Daarna werd ik leidinggevende van een organisatie in Nigeria, daar leerde ik te incasseren en veerkrachtig te zijn. Nevenfuncties bieden de mogelijkheid tot verdieping binnen je dagelijkse werk; voor mijn 30e bekleedde ik daarom een functie in twee besturen. Daar was wel eens doorzettingsvermogen voor nodig. Het ondersteunen van innovatieve ideeën die de wereld duurzamer maken, dat is voor mij altijd de rode draad geweest.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Zeg eerst ja als er een geweldige kans voorbijkomt en kijk daarna pas hoe je die kans invult. Die uitspraak van Richard Branson is voor mij een belangrijke levensles. Iedere nieuwe stap is behoorlijk spannend, of het nu om een nieuwe functie of om een verhuizing naar een onbekend land gaat. Door te doen verwerf je uiteindelijk het basisvertrouwen dat je voldoende uitgerust ben om uitdagingen aan te gaan.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Mijn motivatie komt voort uit de diepe wens dat onze twee dochters later even veel keuzevrijheid ervaren in hun werk en levensinvulling als onze zoon. Vanuit die gedachte blijf ik mij inzetten via diverse platformen; mentoren, verbinden en het delen van de inspirerende verhalen van de vrouwelijke ondernemers die ik ontmoet. Deze verhalen doen ertoe en kunnen een verschil maken voor anderen.”
Suzanne Wisse-Huiskes © Anette Brolenius