Sonja Hoeijmakers, Senior Vice President HR & Organization Development Europe & Apac Outokumpu Oy Finland

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als klein meisje wilde ik graag secretaresse worden van de hoogste baas in het bedrijf. De rol van secretaresse zag ik als die van spin in het web die overal vanaf weet, overal bij betrokken is en degene die alles organiseert en structureert.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb niet echt een rolmodel, maar probeer van vele mensen iets te leren. In het begin van mijn carrière heb ik veel geleerd van een vroegere manager die mij onder andere leerde om zaken praktisch op te lossen en problemen als een uitdaging te zien en positief op te pakken.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Hard werken, gedrevenheid, hart voor de zaak en doen wat je belooft, waarbij ik mezelf ben blijven ontwikkelen en de moed heb gehad nieuwe uitdagingen en vakgebieden op te pakken. Daarbij natuurlijk ook de support van mijn partner. Soms misschien ook wel dat beetje geluk om op het juiste tijdstip op een bepaalde plek te zijn en je wensen kenbaar te maken.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Jij bent zelf – en niemand anders – verantwoordelijk om te zorgen dat je bereikt wat je wilt bereiken. Niemand brengt dit naar je toe. Dus pak de kansen die voorbij komen, ook al lijkt de uitdaging nog zo groot. Blijf altijd eerlijk en trouw aan je eigen waarde en normen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Als manager vind ik het belangrijk om voorbeeldgedrag te tonen en hierin een rolmodel te zijn. Het geeft mij voldoening om mijn team verder te ontwikkelen en mijn kennis en energie op mijn teamleden over te brengen. Voor mijn omgeving ben ik de moeder met een carrière, waarbij ik laat zien dat dit heel goed samen gaat.”
Sonja Hoeijmakers © Anette Brolenius