Snezana Zivcevska-Stalpers, manager Technology and Innovation | Founder Women in Tech Netherlands

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Ik wilde altijd ingenieur worden met een focus op research & development, en ik wilde werken aan grote en belangrijke innovaties die mensen een beter leven zouden geven. Al vroeg in mijn leven was ik verliefd op technologie. Dat kwam door mijn vader, een techneut die thuis élk probleem kon fixen. Ik keek bewonderend naar hem op, vooral vanwege zijn vermogen logisch en probleemoplossend te werk te gaan. Ik wilde hetzelfde kunnen – of zelfs nog een tikje beter zijn.”

Wie is jouw rolmodel?

“Ik ben me er lang niet van bewust geweest, maar nu weet ik dat de twee grootste rolmodellen in mijn leven mijn moeder Zora Zivcevska en mijn grootmoeder Danka Nikolovska zijn geweest. Deze twee vrouwen hadden enorme invloed op de vorming van mijn karakter en persoonlijkheid. Dat ging ik mij pas realiseren toen ik naar Nederland verhuisde, en daar in mijn eentje volledig verantwoordelijk werd voor mijn leven en carrière. Om succesvol te zijn, is naast je kennis en kunde ook je persoonlijkheid erg belangrijk. Mijn persoonlijkheid is vooral gevormd door te kijken naar deze vrouwen die altijd onvermoeibaar bezig waren met het creëren van een betere wereld voor henzelf, hun familie en alle mensen om hen heen. Van deze twee dappere, hardwerkende vrouwen vol visie en integriteit leerde ik dat ‘ik kan het niet’ of ‘dit is niet geschikt voor mij’ nooit van toepassing zijn. Ik eer hen en ben dankbaar voor alles wat ze voor mij gedaan hebben, want dat alles heeft mij gemaakt tot de leider die ik vandaag de dag ben.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn dapperheid, growth mindset, volhardendheid in de doelen die ik wil bereiken – en de dingen die ik wil doen gewoon doen, ondanks de angsten die dat soms oplevert. Verder de mogelijkheid nee te zeggen tegen de mensen en situaties die niet bijdroegen aan mijn doelen, en het accepteren en omarmen van mensen en situaties die wel nieuwe deuren voor me openden.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?            

“In deze tijden van verregaande technologie en onze connected wereld hebben we zoveel mogelijkheden succesvol te zijn en gelukkig te worden in datgene waar we goed in zijn. Kies bewust. Volg je hart en doe wat goed voelt. Verbind je met mensen die je motiveren en inspireren. Neem risico’s. Spreek je uit als je iets waarneemt dat ethisch niet verantwoord is. Help de mensen die je nodig hebben. Leer nieuwe dingen, kies bewust voor nieuwe belevenissen. Reis. Kóóp die mooie schoenen. Wees samen met de mensen van wie je houdt. Leef je leven.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?         

“Mijn passie voor technologie, innovatie en sociale impact en mijn streven om mogelijkheden te creëren. Ook ben ik een rolmodel wat betreft mijn leiderschapsstijl: leading by example. Ik wil anderen beïnvloeden en inspireren hun talent te ontwikkelen, hun potentieel te verzilveren en hun doelen te halen. Ik ben een rolmodel voor mijn dochter Andrea en mijn zoon Matej, omdat ik hen steeds leer dat liefde de enige oplossing is voor elke worsteling op hun pad, en dat dapper zijn en uitdagingen uitgaan hen zal helpen groeien. Ik leer hen boven alles dat ze moeten blijven wie ze echt zijn – hun authenticiteit is hun superkracht.”
Snezana Zivcevska-Stalpers © Anette Brolenius