Sheila Struyck, venture partner en non-exec boardmember NBI investors

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?  

“Chef-kok. Dat vak biedt een mooie manier om creatieve drang te combineren met de neiging tot organiseren en lol in het oplossen van moeilijke puzzeltjes. Na 4 jaar in de RvB van een Franse multinational in Parijs heb ik in 2019 mijn koksdiploma’s gehaald bij de bekende gastronomische opleiding Le Cordon Bleu.Naast mijn werk als commissaris en Venture Partner bij een durfinvesteerder verzorg ik nu met De Vergulde Slak private dinners voor zakelijke teams. Ook voor CEO’s zijn er veel zaken te leren van hoe een chef de keuken aanstuurt met oog voor perfecte executie én de behoefte om te innoveren. En daar vertel ik graag over.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?     

“Saskia Stuiveling, voormalig president van de algemene rekenkamer en staatssecretaris. Helaas is ze niet meer onder ons, maar al in mijn studententijd kruiste zij soms mijn pad. Een vrouw die zich nooit afvroeg of ze iets wel kon, bereid was een mening te hebben en daar pal voor te staan. Geïnteresseerd in andere generaties en – ogenschijnlijk – nergens bang voor.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?    

“Tsja, dat zullen we nooit precies weten. Ik denk dat een paar dingen hebben geholpen: een drang tot onafhankelijkheid, veel plezier in leren en ontwikkelen, grote nieuwsgierigheid en een niet te stoppen liefde voor het ontrafelen en begrijpelijk maken van complexe dingen. Dat loopt van het begrijpen van de drijfveren van een CEO tot het opstellen van een recept, zodat de keuken elke dag hetzelfde mooie gerecht aflevert. Ook als er stress is.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?  

  “‘Do one thing everyday that scares you”, zoals Baz Lurhmann zegt in zijn fantastische nummer ‘Everybody is free to wear sunscreen’  (https://youtu.be/5giWfpANMac). Of is het de quote van Eleanor Roosevelt? In ieder geval is het een leidraad om te blijven bewegen en te blijven proberen. Doe dingen waar je bang voor bent, onzeker over wordt of niet durft. Door het te doen en te herhalen word je er goed in en heb je weer eens gevoeld waar je toe in staat bent. Dacht je dat ik als oudste van de klas op de meest prestigieuze kookschool van Europa niet elke dag bang was om af te gaan?”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik hoop altijd dat ik anderen, mannen en vrouwen, een beetje durf geef om verder te gaan, opnieuw te beginnen, te veranderen of tegen de stroom in te gaan. Ik zet me daarom actief in om – overal waar ik werk of bij betrokken ben – diverse teams te creëren zodat mannen en vrouwen gedreven en getalenteerde mensen zien die misschien niet op hen lijken. Zodat ze daarmee ook serieus genomen worden als leider, ook al is de stijl anders dan ze gewend zijn van huis uit. Daarom heb ik eind 2019 met een aantal andere alumni van de Erasmus Universiteit een bestand met over de 100 gerespecteerde en capabele vrouwen aan Rutger Engels, de rector magnificus geboden. De vrouwen op de lijst willen én kunnen over meer dan 400 relevante onderwerpen gastcolleges geven.”
Sheila Struyck © Anette Brolenius