Rudina de Lange, boardroom strategy consultant en Commissaris Go-Tan

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als klein meisje op de lagere school wilde ik rechter worden. Luisteren naar verschillende partijen, neutraal zijn, argumenten afwegen en dan een belangrijk besluit nemen. Al jong liet ik het idee van rechter worden los. Maar mijn beweegredenen zijn eigenlijk nog steeds van toepassing als je kijkt naar wat ik nu doe: strategie-advisering en toezichthouden op bedrijven.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Een rolmodel heb ik nooit gehad. Ik kom uit een omgeving waar vrouwen thuis blijven en mannen buitenhuis werken. Ik wist al heel jong dat mijn pad als vrouw anders zou zijn. Geboren met een goed stel hersens kon ik mij niet anders voorstellen dan dat ik die zou inzetten. In mijn familie was ik de eerste persoon die naar een universiteit ging. In mijn werk ben ik vaak de eerste vrouw (wat betreft functie, rang, managementrollen) of zelfs de eerste persoon (jongste in leidinggevende rollen, iets nieuws opzetten).”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Omdat ik geen rolmodel had, heb ik bij elke stap die ik maakte zelf moeten nadenken over waar ik heen wilde de komende jaren. Hiervoor nam ik de tijd, verzamelde input en feedback en maakte een afgewogen, heldere keuze, waar ik vervolgens concrete doelen aan verbond met onderliggende acties. Internationaal werken heeft in mijn carrière de versnelling gebracht. Het bracht een bredere ervaring, vele mooie kansen en de bevestiging dat je als vrouw de top kunt bereiken.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Jouw leven is jouw leven: maak je eigen keuzes. Hoe de omgeving denkt over die keuzes, is afhankelijk van waar je per toeval woont. Er is meer mogelijk dan wat je om je heen ziet. Realiseer je dat cultuur kan veranderen. Dat is alleen iets dat lang duurt en je niet in je eentje kunt bewerkstelligen. Ik heb mijn eigen pad bedacht en steen voor steen aangelegd. Wanneer je helder kunt verwoorden waar je heen wilt, zijn er verrassend veel mensen die jou willen helpen en die samen met jou de volgende steen dragen of zelfs al voor je neerleggen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Mijn keuzes heb ik gemaakt op inhoud en interesses, niet op wat gebruikelijk was als vrouw. Aan die keuzes heb ik vastgehouden ondanks tegenwerpingen. Terugkijkend: Ik heb een technische studie afgerond met daar bovenop filosofie en ben al 25 jaar succesvol als strategieadviseur voor internationale bedrijven. Een jaar geleden ben ik commissaris geworden bij een heel mooi familiebedrijf, als eerste vrouw. De wereld is vol kansen. Het is aan jou om die waar te maken.”
Rudina de Lange © Anette Brolenius