Renée van der Burg, eigenaar Capricorn HR Consultancy

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Aan het begin van de middelbare school ben ik bij een beroepskeuzeadviseur geweest en ik vond dat zó interessant dat ik dat zelf ook wilde. Bijzonder dat je iemand kan helpen om zijn of haar keuzes helder te maken, talenten te laten ontdekken en te laten zien wat iemand wil. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds de kern van mijn werk!”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“In eerste instantie was mijn moeder mijn rolmodel. In een tijd dat vrouwen nog ontslag moesten nemen als ze trouwden, werkte zij in ons familiebedrijf. Ik word daarnaast geïnspireerd door vrouwen die uitkomen voor hun passie en altijd doorgaan – ook als het tegenzit – en dat doen op een authentieke manier (denk Renée Bader Ginsburg, Michelle Obama, Jacintha Ardern, Alexandria Ocasio-Cortez)”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Wat ik van thuis meekreeg, talenten, drive en doorzettingsvermogen (‘grit’), de ambitie om ergens te komen (met welk doel dan ook), managers die me uitdaagden om mijn grenzen te verleggen, een partner die echt verantwoordelijkheid neemt voor het gezin. En… kansen pakken die er zijn!”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Doe vooral waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Weet dat je jezelf altijd eerlijk in de spiegel kan kijken. We hebben masculiene en feminiene kwaliteiten nodig om tot het beste resultaat te komen. The power of one: iedereen kan het verschil maken. Verspil geen energie aan zaken die je niet kunt beïnvloeden. Dit zijn letterlijk levenslessen, die je leert door jouw unieke ervaringen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Als vrouw in een mannenwereld kun je de top bereiken en een gezin hebben! Als leider kun je de resultaten bereiken die nodig zijn voor de business, juist door oog te hebben voor de mensen in je organisatie! Juist in onze behoorlijk masculiene samenleving is het essentieel dat jonge vrouwen voorbeelden zien van leiders die succesvol zijn, op hun eigen, authentieke manier, en dat zij vervolgens ook door hen begeleid kunnen worden.”
Renee van der Burg © Anette Brolenius