Petra Zijp, managing partner NautaDutilh

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

"Ik wilde het onderwijs in. Mijn beide ouders zaten in het onderwijs en dat leek me wel wat. Verbinding maken met andere mensen, met kinderen, dat zat er al vroeg in."

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

"Mijn oma van moederskant zette leesclubjes op voor de SDAP, opdat vrouwen zich verder konden ontwikkelen. Zij was met alle beperkingen die voor haar destijds golden een zeer vooruitstrevende en zelfstandige vrouw. In mijn professionele leven waren vrouwelijke partners op kantoor, onder wie Noor Mout en Joanne Kellermann, een voorbeeld. Joanne combineerde een mooie praktijk met haar gezin en was in die zin een fantastisch rolmodel voor mij."

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

"Mijn doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid naar mensen en hun beweegredenen en mijn over het algemeen opgewekte natuur. Ik had de afgelopen 26 jaar in de advocatuur – eerst als advocaat-stagiaire en medewerker, vanaf 2002 als partner en vanaf 2017 als managing partner van kantoor  – niet vol kunnen houden zonder deze eigenschappen."

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

"Ik vind dit wel een moeilijke vraag. Deze lessen variëren denk ik ook al naar gelang de fase in het leven. De ziekte van mijn man heeft me geleerd nog meer te genieten van onze tijd samen met onze dochters, en heeft me ook geleerd te relativeren en te strijden voor de vraagstukken die er voor mij toe doen."

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

"Ik zoek verbinding met mensen, en probeer iedereen in zijn of haar kracht te laten en te zetten. Ik geef de ruimte, geef vertrouwen en verbind, en probeer mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en zich te ontwikkelen."
Petra Zijp © Anette Brolenius