Pauline Bieringa, managing Director Triodos bank

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als ik het positief formuleer, dan zeg ik dat ik altijd een brede belangstelling had en nieuws- en leergierig was. Daarom heb ik ook van alles willen worden: van arts tot architect, van cultureel antropoloog tot concertpianist. Het eerste ‘wetenschappelijke’ boek dat ik las was Speurders met de spade in 1968, toen ik archeoloog wilde worden. Als ik het negatief formuleer, dan kon ik moeilijk kiezen. Onlangs kreeg ik voor het eerst mijn psychologische test voor de toelating tot het gymnasium onder ogen, waarin cijfermatig inzicht en creativiteit als sterke punten naar voren kwamen. Ik denk dat ik die beide eigenschappen goed heb kunnen gebruiken in mijn loopbaan.”

Wie is jouw rolmodel en waarom?

“Ik heb geen rolmodel(-len), maar probeer te leren van eigenschappen van mensen die ik bewonder: creativiteit, enthousiasme, onafhankelijkheid, lef, originaliteit, overtuigingskracht en onverzettelijkheid.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Naast natuurlijk ‘een leven lang leren’ de morele en inhoudelijke steun van mijn man en het vertrouwen van leidinggevenden. Ik heb een aantal onconventionele stappen durven en mogen zetten.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Doe wat je leuk vindt en straal dat uit. Blijf jezelf. Stel je dienstbaar op voor anderen en toon belangstelling. Wees voorbereid op toeval. Denk aan wat en wie je wilt zijn als persoon en beperk je daarbij niet tot je werk. Neem dat werk serieus, maar toon relativeringsvermogen. Stel niet uit: het leven is kort. Koester je netwerk en zet dat vooral ook in voor anderen. Deze lessen baseer ik op mijn eigen ervaringen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Dat zou je eigenlijk aan anderen moeten vragen. Wat ik hoor is dat mensen mij vertrouwen, dat men mij daarom snel in vertrouwen neemt. Ik bied een luisterend oor en geef goede raad; ik kan met charme (dat is een citaat van een vorige baas) overtuigen en de kou uit de lucht halen in lastige situaties. En ik ben gewoon gebleven.”
Pauline Bieringa © Anette Brolenius