Natasha Stroeker, kenniscoördinator Tweede Kamer

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Toen ik jong was, had ik geen duidelijk beeld van wat ik wilde worden. Ik koos de studie economie omdat dat een brede studie was en ik daar nog alle kanten mee op kon. Ik weet nog goed dat ik rond de 18 jaar was en bij het programma van Sonja Barend een uitzending zag over vrouwelijke hoogleraren. Dat heeft mij toen wel geïnspireerd om te promoveren.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Dat is Liesbeth van Houwelingen. Zij was eind jaren ’90 directeur van een vestiging van een bekende financiële instelling. Zij had een manier van natuurlijk leiderschap die mij erg inspireerde, omdat zij hard skills en soft skills en de aandacht voor mens en omgeving goed wist te combineren. Dit is het type vrouw dat ik inspirerend vind omdat de wijze waarop zij leiderschap invulling geeft dicht bij mezelf ligt: krachtig en overtuigend zonder je vrouwelijkheid en vrouwelijke waarde te verliezen.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Het feit dat ik van huis uit heb meegekregen dat je zelf een hele grote invloed hebt op wat je bereikt. Mijn vader heeft mij altijd op het hart gedrukt om ervoor te zorgen dat je te allen tijde op je eigen benen kunt staan, financieel onafhankelijk bent. Bovendien heb ik nooit het gevoel gehad dat ik als vrouw andere kansen heb dan mannen, al blijkt dat in de praktijk soms wel het geval te zijn. Verder is van belang om je niet uit het veld te laten slaan. Doorzettingsvermogen en intrinsieke motivatie zijn in mijn loopbaan dus van belang geweest, maar vooral ook betrokkenheid en het oprecht leuk vinden wat ik doe.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben, te weten wat je wilt en dat kenbaar te maken door erover te praten met anderen en ernaar te handelen. Daarnaast heb je ook ambassadeurs nodig, mensen die je de hand reiken, in je geloven en je introduceren op plekken. Ik heb het geluk gehad dat ik in diverse werkomgevingen zulke collega’s had.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Gewoon ‘doen’ en vooral ook ‘gewoon doen’. Blijf jezelf, doe je niet beter voor en durf ook gewoon dingen te vragen. En stap op mensen af, wees enthousiast en denk in mogelijkheden. Ik vind het zelf heel leuk om met jonge collega’s te praten over hun toekomst, wat bij hen past. Maar daarnaast vind ik het ook leuk om lezingen te geven over mijn ervaringen als werkende vrouw aan diverse doelgroepen, en te praten over hoe je dat combineert met een gezonde werk-privébalans en een gezinsleven.”
Natasha Stroeker © Anette Brolenius