Mirjam Oving, directeur Ordina Noord

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“(Musical) zangeres leek me wel wat. Ik was altijd aan het zingen en improviseren, had zangles en zong als kind mee op enkele lp’s. Vooral de energie die mij dit gaf en te zien wat muziek met mensen kan doen en welke boodschap ze kan overbrengen, spraken me erg aan. Ik heb hier verder nooit serieus werk van gemaakt, maar heb de afgelopen jaren in mijn vrije tijd in diverse bandjes gespeeld en in koortjes gezongen. Nog steeds met heel veel plezier.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik ben opgegroeid in Noord-Groningen en de nuchtere noordelijke mentaliteit was je kop niet boven het maaiveld uitsteken. In mijn nabije omgeving werd niet gestudeerd of veel gesproken over mogelijkheden en ambities. Ik heb geen specifiek rolmodel gekend, maar zie veel voorbeelden om me heen van mensen waar ik wat kan leren. Of dit nu Neelie Kroes is, Michelle Obama of een voormalig vrouwelijk leidinggevende van me. Overall heb ik enorme waardering voor mensen die lef en ondernemerschap tonen, die authentiek zijn en respectvol. Dit inspireert mij ook om te staan voor wie ik ben en wat belangrijk voor me is. Daarnaast heeft mijn moeder een belangrijke rol gespeeld. Zij heeft ons onder moeilijke omstandigheden grootgebracht en heeft mij meegegeven hoe belangrijk het is dingen samen te doen en elkaar te helpen als dat nodig is.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Door mijn opvoeding in een gezin dat niet standaard was – wat wij als kind vanuit de omgeving regelmatig meekregen – heb ik me vaak een buitenbeentje gevoeld. Ik ben er blij om dat dit mij uiteindelijk heeft gestimuleerd de kop wél boven het maaiveld uit te steken en dat dit mij een behoorlijke bewijsdrang heeft opgeleverd. Niet alleen privé (zelf de regie te pakken over je leven, moeilijke situaties aangaan) maar ook in mijn werk. Hierdoor heb ik mijn eigen, onafhankelijke keuzes durven maken. Daarnaast heb ik mijn positie te danken aan een mix van ondernemerschap, een open mind, reflectievermogen, scherpte, hard werken en resultaatgerichtheid.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Sta open voor het onverwachte, grijp kansen als ze voorbij komen en het goed voelt. Vertrouw daarbij op jezelf en gun jezelf de tijd om verschillende dingen uit te proberen. Neem de tijd te reflecteren en scherp te krijgen waar jouw ‘rode draad’ loopt in alles wat je doet. Wat maakt jou uniek en waar zit je positieve energie? Mijn loopbaan is gevormd door een aaneenschakeling van mooie nieuwe kansen en een aantal keren een sprong in het diepe. Daardoor heb ik mezelf heel goed leren kennen, inclusief mijn ‘ rode draad’, namelijk nieuw elan en ondernemerschap brengen. Tenslotte: Blijf de verbinding houden met je omgeving en met de mensen die belangrijk voor je zijn. En zorg goed voor jezelf!”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik laat zien dat scherpte en zakelijkheid goed samen gaan met vriendelijkheid en oprechte interesse in de ander. Dit heeft mij succesvol gemaakt in de rollen die ik tot nu toe heb vervuld en brengt mij steeds weer nieuwe kansen en zwaardere rollen. Ik denk ook een rolmodel te zijn in het realiseren van vele doelen tegelijkertijd. Ik ben een ambitieus en resultaatgericht iemand met altijd fulltime jobs, in combinatie met co-ouderschap van mijn kinderen en een fijne thuisomgeving en relatie. Iemand die ook nog een paar keer per week ruimte vindt om te sporten, zingen, of dingen met vrienden te doen. Daarnaast ben ik een rolmodel als het gaat om life long learning. Zowel qua studies als werkomgeving blijf ik leergierig en breed georiënteerd. Natuurlijk is het wel eens heel veel en heel intensief. En zijn er wel momenten geweest van balanceren op een randje. Maar de voldoening die het geeft om ergens samen voor te gaan en te groeien, maakt het meer dan waard!”
Mirjam Ooving © Anette Brolenius