Miriam Notten, managing consultant La Red B.V.

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Boswachter. Ik ben dol op dieren en natuur. Mijn moeder regelde een snuffelstage en na een dagje stropersvallen weghalen en dassen tellen, wilde ik helemaal graag boswachter worden. Het is uiteindelijk radio-officier geworden na de zeevaartschool in Vlissingen. Op zee telde ik wel altijd alle dolfijnen en walvissen die we tegenkwamen.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Akinyi Walender, country director Ethiopië voor Cordaid. Zij is een zeer veerkrachtige vrouw die in allerlei landen heeft gewerkt en zo authentiek is dat ze tot op de hoogste niveaus binnen de Verenigde Naties mensen kent én wat voor ze over heeft. In haar persoonlijke leven heeft ze veel tegenslagen en moeilijke situaties overwonnen, en het mooiste is dat ze door mij gecoacht wilde worden toen ze met het managementteam van Cordaid een leiderschapstraject doorliep. Zo hebben we elkaar leren kennen. Ik heb bewondering voor haar kracht, moed, vasthoudendheid, levensvreugde en onuitputtelijke energie. We zien elkaar nu niet veel, omdat Ethiopië best ver weg is, maar toen ze laatst in den Haag was hebben we onze agenda’s meteen geweld aan gedaan om elkaar te kunnen zien.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn netwerk heeft me steeds gegund om gekozen te worden voor een volgende stap en mijn passie voor netwerken en sociaal kapitaal heeft ervoor gezorgd dat ik een eigen bedrijf ben begonnen. Er zijn dus heel veel mensen te noemen die me hebben geholpen met het volgende zetje. De eerste was de directeur van de zeevaartschool, die zorgde dat ik een kans kreeg voor mijn eerste baan als radio-officier bij Joon Shipping. En nog steeds zorgen de mensen om me heen voor alles wat mijn hartje begeert.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Dat een open hart en een open mind tot de mooiste ontmoetingen kunnen leiden. Wees dus onbevangen, maar niet naïef. Je hebt echt geen idee van de verhalen die anderen met zich meedragen. Eerst deed ik dit onbewust, later ben ik bewust nieuwsgierig geworden. Daardoor heb ik de meest bijzondere mensen ontmoet met elk hun eigen talent, strijd(vaardigheid) en lachwekkende anekdotes. De andere levensles is om eerst te geven en dan te krijgen. Als je altijd vrijelijk geeft wat je in overvloed hebt (een tip, advies, een doorverwijzing, even iets lezen, …) dan is er voor jou ook altijd hulp voorhanden. Dat komt alleen niet altijd van dezelfde personen en dat geeft ook niet.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik leef volgens de principes van netwerkend werken. Dat betekent dat ik vrijgevig ben in kennis en kennissen, maar ook dat ik alert en attent ben om anderen verder te helpen. Met mijn kennis en ervaring over netwerken en sociaal kapitaal kan ik anderen echt verder helpen en doe dat ook elke dag. Anderen steunen bij hun carrière blijft nodig: vooral als het gaat om de doorstroom van vrouwen naar topfuncties blijven veel mensen helaas vasthouden aan mythes of overtuigingen die niet helpen. Ik vind het super om jongere mensen verder te helpen in hun ontwikkeling met mijn kennis over hoe hun netwerken daar een rol in kunnen spelen.”
Miriam Notten © Anette Brolenius