Maxine Tillij, directeur strategische analyses en beleid bij TNO

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

"Advocaat of architect. Ik heb altijd behoefte gehad aan autonomie, en in beide zit de zoektocht naar de balans tussen creativiteit en vormgeving."

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn beide oma’s, omdat ze zelfstandige, sterke vrouwen waren die beiden op hun eigen manier hun tijd ver vooruit waren, en de wereld altijd met een open blik en gezonde nieuwsgierigheid hebben benaderd. En mijn opa, die me op het hart heeft gedrukt alle mensen die ik in mijn leven tegenkom respectvol te benaderen.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Steeds je eigen doel voor ogen houden, wat anderen er ook van vinden. Hoe moeilijk dat voor mij ook is, want ik hou ook graag iedereen het liefst te vriend. De kunst vind ik om mijn eigen doelen na te streven en tegelijkertijd de verbinding met andere mensen niet verliezen. ”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Ik heb nog veel doelen die ik wil bereiken, ben nog lang niet waar ik wil zijn. Maar de grootste levensles is dat ik steeds meer leer genieten van de weg zelf en het gezelschap onderweg. De juiste mensen maken het verschil. In het verleden was ik te veel met het nastreven van mijn doelen bezig, waardoor ik vaak in een vechtstand zat. Dat is een uitputtingsslag die je niet lange termijn volhoudt. Nu probeer ik het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat lukt vaak, en soms ook niet. ”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben een onafhankelijke denker en daardoor moeilijk in een hokje te plaatsen. Dat is niet per se een eigenschap die bij vrouwen wordt gewaardeerd, zeker niet door mannen in machtsposities. Ik hoop dat er in de generaties na mij steeds meer non-conformistische vrouwen de wereld gaan veranderen. Ik ben graag rolmodel voor andere onafhankelijke vrouwen. ”
Maxine Tillij © Anette Brolenius