Marlie Bongaerts-Steendam, voorzitter raad van toezicht Woningstichting Helpt Elkander, manager gemeente Tilburg

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als kind werkte mijn vader veel in het buitenland, met name het Midden-Oosten. Zijn verhalen inspireerden me om de wereld te zien en nieuwsgierig te zijn naar andere culturen. Ik wilde dan ook graag stewardess worden; voor mijn werk de wereld rondreizen leek me geweldig. Achteraf gezien is hiermee het zaadje geplant om te kiezen voor de studie culturele antropologie. En de nieuwsgierigheid is gebleven.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“In mijn jeugd was dit Madonna. Ik ben opgegroeid in de periode dat zij zich ontwikkelde tot een ster. Keihard werken, jezelf steeds opnieuw uitvinden en dicht bij jezelf blijven zijn eigenschappen die ik nog steeds kan waarderen. Ook Neelie Kroes, Marry de Gaay Fortman en Rianne Letschert zijn voor mij inspirerende topvrouwen. Lekker nuchter en realistisch, daar houd ik van.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Altijd trouw blijven aan mezelf, vertrouwen op mijn intuïtie, een grote mate van discipline/werkethos en voortdurend energie steken in het ontwikkelen van mezelf. En natuurlijk alle steun van mijn dierbaren.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Trouw blijven aan jezelf en durf te kiezen! Lange tijd vond ik dit laatste moeilijk. Ik vind namelijk veel interessant en wil me voortdurend ontwikkelen. Maar ik houd er ook van om de dingen die ik doe goed te doen. Daarom ben ik scherp in de keuzes die ik maak in het leven, zeker ook om de balans tussen mijn gezin en werk goed te houden. Daar hoort dan helaas ook bij dat in sommige fases sociale activiteiten op een lager pitje komen te staan. Echte vrienden zitten in mijn hart.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor ambitieuze vrouwen. Soms om te coachen, soms om zelf een spiegel voorgehouden te krijgen. Verder draag ik graag uit dat een gezin in combinatie met een carrière goed mogelijk is. Wel horen daar keuzes bij. Tot slot hoop ik dat mijn vasthoudendheid en doortastendheid een insp
Marlie Bongaerts- Steendam © Anette Brolenius