Marjan Rintel, president-directeur NS

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik was ervan overtuigd dat ik later arts zou worden. Dit trok me vooral aan door de verbinding die je als arts hebt met je patiënten. Ik heb uiteindelijk een andere keuze gemaakt, maar in mijn huidige werk ervaar ik die sterke verbinding met onze reizigers en de medewerkers van NS.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

Mijn ouders zijn mijn voorbeeld. Mijn moeder heeft haar studie afgebroken toen ze kinderen kreeg, maar ze heeft ons altijd gestimuleerd om het anders te doen. Mijn vader heeft mij kennis laten maken met het bedrijfsleven. Zorgen voor je eigen onafhankelijkheid was bij ons thuis echt een thema. Het heeft gemaakt dat ik mijn eigen keuzes heb gemaakt, mijn carrièrekeuzes niet ondergeschikt heb gemaakt aan die van mijn partner, en kansen heb gegrepen wanneer ze voorbij kwamen. Het is voor mij ook een belangrijke drive geweest om te komen waar ik nu ben.
Ik heb kansen gegrepen wanneer ze voorbij kwamen."

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“In de eerste plaats gaat het om lef tonen en kansen pakken als ze voorbij komen. Bij KLM kreeg ik de kans om de overstap naar een totaal ander domein te maken. Uiteindelijk bouwde ik daarmee een redelijk breed profiel op, dat me later nieuwe kansen gaf. Daarnaast heb ik veel energie en heb ik ‘het thuisfront’ altijd strak georganiseerd. Zo ben ik in staat geweest hard te werken en op eigen kracht te komen waar ik nu ben.”  

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“De harde werker in mij is mijn kracht en ook een beetje mijn valkuil. Een topbaan is topsport en daarin heb ik geleerd dat goed voor jezelf zorgen een voorwaarde is voor het kunnen blijven functioneren op een toppositie. In het huidige debat ligt de focus op hoe we zorgen dat we voldoende vrouwen aan de top krijgen. Maar soms is het makkelijker om een vrouw op zo’n positie benoemd te krijgen dan iemand daar te houden. Ik heb gezien hoe pas benoemde vrouwen worstelen met de enorme druk van binnen en buiten de organisatie die een toppositie met zich meebrengt. Om de parallel met topsport te trekken: ook hier is support en coaching onontbeerlijk. Ik haal er veel voldoening uit om andere vrouwen hierbij te ondersteunen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Een topfunctie betekent al gauw dat je veel uren op kantoor zit, ver van waar het daadwerkelijk gebeurt. Ik probeer elke week zoveel mogelijk ’buiten’ te zijn, in gesprek met collega’s in het land en mee op de trein. Via blogs en vlogs hoop ik anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Zo weet ik wat er echt speelt en blijf ik in verbinding met de mensen waarvoor ik werk. Ik ben ervan overtuigd dat dit mij helpt om goede keuzes te blijven maken.”
Marjan Rintel © Anette Brolenius