Marina Wielders, founder/owner MA-RE Coaching & Constellations for Change

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

"Als klein kind: verloskundige. Als groter kind wilde ik naar buiten, de maatschappij in om daar iets betekenen voor de mensen op het werk. Zoals mijn vader deed, die verbond het management met de werkvloer. Ik wilde de wereld zien en begrijpen!"

Wie is jouw rolmodel?

"Mijn vader dus, maar vooral ook mijn moeder als niet-rolmodel: zij werd namelijk nog van school gehaald als oudste dochter, omdat zij voor het grote gezin van mijn opa en oma moest zorgen, die ziek waren. Dat vond ik als kind al heel erg en onrechtvaardig en dat heeft mij altijd zeer gemotiveerd het zelf anders te doen. Andere rolmodellen voor mij zijn Nelson Mandela, die zelfs “vrij” was in de gevangenis en daar zijn boek schreef, en Gandhi, die bewees dat 1 persoon de wereld kan veranderen en dat je 2 totaal verschillende succesvolle carrières kunt hebben in je leven."

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

"Bovenstaande, maar ook mijn 1e baas bij DSM, die meer vertrouwen had in mij dan ik in mezelf. Hij gaf me de hele tijd grotere verantwoordelijkheden, waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Ja, typisch vrouwelijk! Daardoor startte en leidde ik nog voor mijn 30e levensjaar een project in China van meer dan 300 miljoen dollar, wat ondertussen de allergrootste caprolactamfabriek (caprolactam is een grondstof voor nylon) ter wereld is geworden."

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

"Volg je eigen intuïtie en je eigen Diepe Weten, wat anderen er ook van zeggen én ook als je zelf denkt dat je het niet kunt. Ga door! Nieuwe projecten of anders denken en doen dan je omgeving leveren altijd weerstand op. Na een paar jaar zegt vrijwel iedereen er altijd al voor te zijn geweest."

Waarin ben je zelf een rolmodel?

"In het leven leiden wat ik graag wil, mijn dromen leven: eerst ging ik als enige in de familie studeren en ik ben afgestudeerd als Ir. Chemische Technologie op recycling van post-consumentenafval, wat toen nog niet gedaan werd. Daarnaast heb ik DSM Venturing opgezet en ben ik Diversity & Flexibility gestart binnen DSM, met steun van de toenmalig CFO, op een moment dat de meerderheid dat nog een dolle mina job vond. Sustainability en people, planet en profit heb ik verdedigd als businesscase in plaats van als kostenpost, dat laatste was toen nog de meest gangbare overtuiging. Verder ben ik 3 dagen per week directeur van een bedrijf geweest. Wij vrouwen zijn van nature agile & flexible en zeer resultaatgericht. Daarin vind ik dat wij in Nederland leading in the world zijn en uitdrukkelijk níet een van de meest achterlijke landen. Hier in Nederland kunnen wij ons leven leiden in plaats van lijden of overleven, dat is een groot voorrecht en daar ben ik zeer dankbaar voor."
Marina Wielders © Anette Brolenius