Marieke Snoep, chief business market KPN

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Moeder, archeoloog en uitvinder. Moeder zijn als grootste goed werd er met de paplepel ingegoten. Ik was gek op films als Raiders of the lost Ark, dus ik had een wat romantisch beeld van archeologie. Verder ben ik vanaf kleins af aan altijd supergeïnteresseerd geweest in hoe dingen werken.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn ouders, die allebei in de gezondheidszorg werkten en altijd zijn blijven leren. Mijn vader haalde zelfs toen hij 60 was nog zijn propedeuse rechten en was altijd bezig met beter worden in zijn vak.

Verder mijn oma, die als weduwe in de jaren ’50 al zzp’er was om haar twee meiden te onderhouden. Zij was een hele onafhankelijke vrouw die haar hele leven bij de tijd is gebleven en zelfs wist wie Prince was, toen ik enthousiast vertelde dat ik naar een concert ging van hem. Tom Teunissen, mijn baas die mij mijn eerste directiebaan gaf, altijd inspeelde op de talenten van mensen en die me echt heeft geleerd wat het belang is van een goed team en doorpakken op het juiste team. Ook heel veel andere leiders en collega’s die ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen zijn rolmodellen vanwege hun specifieke talent. En soms omdat ze me lieten inzien: zo ga ik het zelf dus nooit doen.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen, een gezonde doses zelfreflectie en humor, talent, hard werken, anderen wat gunnen en dat mij zelf dingen gegund werden.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Word wie je bent, speel op je talent. Het heeft mij veel gebracht. Reflecteer op of je dicht bij jezelf blijft – soms ga je toch gedrag kopiëren om mee te doen in groep. Ik denk dan altijd: vind ik dat ik hier een leuker mens van word en is dit duurzaam voor mijn eigen energiebalans? Houd van uitdagingen: je zult wat nieuws moeten proberen om verder te komen. Ken je zwakheden en vul je team daarop aan, dan win je sneller samen. Leer complexe dingen makkelijk communiceren, zorg dat mensen kunnen meedoen. Mensen hebben mij altijd verrast met betere resultaten dan verwacht, op het moment dat ze hun eigen bijdrage aan het grotere geheel begrijpen en willen waarmaken. Geef wat terug aan de maatschappij en wees sociaal betrokken. Dit laatste is iets dat mij persoonlijk veel energie geeft. Als je de skills hebt, deel ze.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Het mooiste compliment dat ik zelf heb gekregen, is: jij verandert organisaties naar betere resultaten met de menselijke maat. Ik vind het aan anderen om te bepalen of ik een rolmodel ben. Ik doe mee aan What is your legacy zodat iemand zich wellicht herkent in mijn verhaal en geïnspireerd wordt zelf weer iets nieuws te proberen om als leider een grotere impact te maken, of eens die leiding te pakken.”

Marieke Snoep © Anette Brolenius