Marieke Schoenmakers, voorzitter College van Bestuur Hogeschool der Kunsten Den Haag

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Toen ik een jaar of 15 was, wilde ik een rol gaan spelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De wereld verbeteren eigenlijk, vanuit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en zeker ook uit interesse in andere culturen. Ik schreef al heel jong Amnesty-brieven om politieke gevangenen vrij te krijgen en was betrokken bij schoolprojecten voor Afrika. Uiteindelijk ben ik aan de UvA afgestudeerd met een documentaire over de positie van Tibetaanse vluchtelingenvrouwen in Nepal. Daarna kwam ik terecht in de kunsten (De Nederlandse Opera), de media (VPRO) en het onderwijs (Filmacademie en Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en heb daar accenten gelegd op internationalisering, diversiteit en gelijke kansen voor iedereen. Op een andere plek dus dan gedacht, maar met evenveel passie.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Vele mensen waren ieder op hun eigen manier een rolmodel voor me. De een leerde me het leven wat meer als een theaterstuk te zien en zo te blijven relativeren. Een ander leerde me dat oprechte interesse in en respect voor je medewerkers de ruimte creëert die nodig is in veranderingsprocessen. Verder zijn er zeer gedreven en geëngageerde mensen op mijn pad gekomen. In de kunsten, maar bijvoorbeeld ook tijdens mijn bestuurslidmaatschap van Amnesty International Nederland. Dat is altijd weer ongelofelijk inspirerend.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Talent, hard werken en geluk. Talent omdat je over een breed scala aan competenties moet beschikken om een goede bestuurder te kunnen zijn. Hard werken omdat het geheim ligt in een goede voorbereiding, focus houden en doorzetten. En ik had het geluk dat ik mensen ontmoette die in me geloofden, me verantwoordelijkheid durfden te geven en me de ruimte gaven te groeien in mijn leiderschap.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Volg je eigen koers en houd focus, maak keuzes en doe wat je doet zo goed mogelijk. Neem daarbij je verantwoordelijkheid, toon moed, blijf bij jezelf en vertrouw op je intuïtie. Die levenslessen doe je op als je jezelf accepteert zoals je bent, kiest voor je passie en accepteert dat vallen, opstaan en weer doorgaan bij het leven hoort.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Op de academie noemen ze me ‘streng maar rechtvaardig’ en dat klopt denk ik wel, ik kan nog steeds niet tegen onrechtvaardigheid. Ik ben enorm gedreven en enthousiast, dat is wel aanstekelijk geloof ik, al wordt er ook weleens geklaagd over de hoge werkdruk die mijn ambitie en perfectionisme veroorzaken. Verder straal ik rust uit: dat is in een omgeving waarin creatieve professionals moeten worden aangestuurd die allemaal met grote urgentie hun eigen dromen willen realiseren, wel van belang. Hoe groter de crisis is, hoe rustiger ik word eigenlijk. Verder kan ik goed de knop omzetten en relativeren. Reizen door landen die wat buiten de comfortzone liggen helpt me een brede blik te houden en geeft me ontzettend veel energie. Door ruimte in je hoofd houden, kun je creatief zijn als bestuurder en dat helpt om de organisatie te blijven inspireren.”
Marieke Schoenmakers © Anette Brolenius