Machteld Groeneveld, general counsel Bosal

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Vroeger – vanaf een jaar of 11 – wilde ik advocaat worden, vanuit mijn wens om verbaal sterk te zijn en me te manifesteren. Het vak had aanzien en het paste goed bij mijn sterk ontwikkelde gevoel voor rechtvaardigheid. Doelredenering? Daar kwam ik toe door wat ik op tv zag en wat ik erover hoorde.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Er zijn verscheidende mensen die ik inspirerend vind. Ik heb niet één rolmodel. Denk aan Koningin Maxima, Sir Richard Branson, Angelina Jolie, Barack Obama en Madonna. Allen harde werkers met een enorme drive. Wat ik aan hen bewonder zijn authenticiteit, moed en leiderschap. Zij durven een eigen standpunt in te nemen en eigen geluid te laten horen. Ze zijn grounded en acteren vanuit innerlijke kracht. En inspireren daarmee mensen over de hele wereld.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Wilskracht en doorzettingsvermogen om te doen waarin ik succesvol wil zijn, wat ik interessant en belangrijk vind en waar ik gelukkig van word. Ik had al vroeg een beeld van mijn carrière. Dat hielp bij het realiseren van de eerste stap. Ik was niet een typische ‘straight A’-student. Ik heb genoten van mijn studententijd. Ik leg wel altijd de lat hoog. Zo wilde ik perse naar Cambridge University. En ik wilde als advocaat starten bij Allen & Overy. Dat bleek niet mijn einddoel. Dus ben ik verder gaan kijken en ook weer verder gaan studeren. Ik ben altijd reflectief gebleven en waar nodig heb ik vervolgstudies gedaan. Mijn vader zei: ‘Je hele leven is een lang leerproces.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Tijd is het meest schaarse wat er is. Besteed het wijs. Weet wat je wilt en maak keuzes.

Zorg dat wat je doet ertoe doet. Kijk naar wat goed is en wat je goed kunt en bouw dat uit. Wees niet zomaar tevreden. Wees goed voor anderen. Behoud je authenticiteit en je veelzijdigheid. Blijf het kind in jezelf. Blijf ontdekken en ondernemen. Wees vrij.

Een deel van deze levenslessen heb ik meegekregen van huis uit. Een deel heb ik opgepakt gedurende mijn carrière. Ik heb een tijdlang de balans niet gehad en alleen gewerkt, waardoor ik mijn leven on hold heb gezet, waaronder mijn liefde voor tekenen en schilderen.

In mijn hele carrière heb ik hard gewerkt. En ik heb mensen gezien die nog harder werkten en al hun tijd besteden aan hun werk. De relativiteit van dat succes wordt heel helder als er iets ernstigs gebeurt met geliefden.

Tijdens het begeleiden van offsites, maar ook bij dagelijks management heb ik gezien wat aandacht, luisteren en vertrouwen kan betekenen en hoeveel mensen kunnen realiseren als ze daardoor ‘vleugels’ krijgen. Ik geloof in samenwerken. Je kunt niet overal goed in zijn, hoe graag je dat ook zou willen. Juist doordat iedereen doet waarin hij/zij goed is en we die specialisaties met elkaar delen, wordt de output verrijkt.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik een rolmodel ben voor mijn dochter van 7. Ik wens dat zij het beste uit zichzelf en het leven haalt en balans zal hebben en houden in geluk, gezondheid en succes. Zij inspireert mij het beste uit mijzelf te halen.

Naast de tijd die ik besteed aan mijn gezin en mijn werk schilder ik (www.machteldgroeneveld.com). Verder begeleid ik jonge ondernemers en ben ik mentor voor MBA-studenten, als alumnus. Daarbij ben ik open over de drempels die ik heb ervaren en wat ik heb geleerd. Vrouwen in mijn omgeving vinden het inspirerend dat ik ‘zulke enorme functies heb’, terwijl dat niet per se aan mijn neus te zien is. Ik merk dat jonge carrièrevrouwen aangemoedigd worden verder te gaan als ik met passie mijn kennis, ervaring en visie deel. Ik vind het fantastisch als mensen gaan geloven in zichzelf, gaan sprankelen. Ik zie bij vrouwen nogal eens dat zij geen aangeboren rotsvast vertrouwen hebben in zichzelf. Verder doe ik mijn best zoveel mogelijk volgens de lessen te leven die ik hierboven heb geschreven.”
Machteld Groeneveld © Anette Brolenius