Liesbeth Rigter, CEO Lacent

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als kind heb ik allerlei beroepen geambieerd. Ik weet nog dat ik bakker wilde worden toen ik 5 jaar was. Mijn opa was bakker, vandaar. Toen ik op de lagere school zat, wilde ik verpleegster worden en juf, net als alle andere meiden. Mijn vader werkte bij IBM en kwam altijd thuis met verhalen van kantoor. Toen ik op de middelbare school zat, vond ik dat maar wat interessant. Dat heeft er denk ik toe geleid dat ik bedrijfskunde ben gaan studeren.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik vind de vraag naar rolmodellen altijd een lastige. Er zijn dingen die mensen doen of zeggen die mij kunnen inspireren, maar echte rolmodellen heb ik nooit gehad. Dat past blijkbaar niet zo bij mij.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Ik heb, zolang ik mij kan herinneren, een punt gemaakt van gelijkwaardige behandeling. Ik denk dat het waarnemen van verschillen, die proberen te begrijpen, te bespreken en daarop te acteren, mij hebben gebracht waar ik nu ben. Ik heb er veel aan gehad dat ik mij bewust was van de valkuilen van onze mentale modellen. Zodat ik minder risico liep erin te vallen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Wees jezelf en probeer daarbij los te komen van de systemen om ons heen die ons in een rol drukken. Wees bedacht op ‘zo gaat het hier nu eenmaal’ en blijf vragen stellen. Ik heb gemerkt dat dit nodig is om uit oude patronen te komen en schijnbare waarheden die niemand lijkt te bevragen, toch in een ander perspectief te brengen. En dan is opeens alles mogelijk! Dit is voor mij de sleutel naar innovatie. Innovatie in proposities, innovatie in organisatie-inrichting en in leiderschap.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Jongere collega’s en mijn dochter en haar vriendinnen hebben wel eens aangegeven dat ik een rolmodel voor hen ben. Ik wil zelf graag een voorbeeld zijn in een nieuwe vorm van leiderschap dat loskomt van traditionele conventies en inclusiviteit, nieuwsgierigheid en samenwerking stimuleert.”
Liesbeth Rigter © Anette Brolenius