Lieke Schepers, algemeen directeur Yacht Group

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Dat ging van ballerina tot politicus. Als kind had ik al brede interesses, die tot uiting kwamen in diverse sporten en hobby’s. Ik was niet het type kind dat van jongs af aan al precies wist wat ze wilde worden.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Eigenlijk heb ik niet 1 rolmodel. Ik heb de stellige overtuiging dat je van iedereen iets kunt leren. Veel mensen inspireren me, vooral als ze bevlogen, onafhankelijke denkers en doeners zijn. Bijvoorbeeld Boyan Slat.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Het feit dat ik ontzettend leuk vind wat ik doe en met wie ik dat mag doen. Ik ben blij met de bijdrage die we aan de samenleving leveren. Ik ben regelmatig in het diepe gestapt of gegooid en heb daardoor veel geleerd, door te doen en door te reflecteren. Maar ik had (en heb) ook goede mensen en sponsoren om me heen van wie ik veel kon leren. Zij gaven me kansen, maar lieten me ook fouten maken en gaven me de ruimte om weer op te staan nadat ik gevallen was.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Als intercedent merkte ik hoeveel positieve impact je kunt hebben op het leven van een ander en dus hoe groot je cirkel van invloed is als individu. Door je hand uit te steken, door te helpen, door je uit te spreken, et cetera. Dat is een les die ik sindsdien iedereen probeer mee te geven. Ga niet klagen bij het koffiezetapparaat of aan de zijlijn, maar kijk naar wat wel kan en waar je cirkel van invloed wel zit, moet je eens kijken hoe groot je impact kan zijn!”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Voor mijzelf bestaat het glazen plafond niet, dat heb ik oprecht nog nooit zo ervaren. Toen ik kinderen kreeg, merkte ik dat jonge talentvolle vrouwen steeds vaker koffie met me wilden drinken. Te vaak hoorde ik: ‘Het kan dus wel, een gezin en een carrière...’ Talenten die op zoek waren naar handvatten en regelmogelijkheden over of en hoe een loopbaan met een gezin te combineren valt. Inmiddels spreek ik ook steeds meer jongemannen hierover. Ontzettend belangrijk, maar ook heel leuk om jongere generaties te helpen bij de vraagstukken die voorliggen.”

Lieke Schepers © Anette Brolenius