Leonique van Houwelingen, CEO The Bank of New York Mellon SA/NV

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik had niet heel duidelijk zicht op wat ik wilde worden, maar de beroepen die mij het meeste aantrokken als tiener waren actrice en advocaat. Het leek mij geweldig om allerlei rollen te kunnen spelen als actrice, dit was uiteindelijk meer een bevlieging maar voor wat betreft advocaat, die rol trok mij aan met name omdat ik me dan zou kunnen verdiepen in ingewikkelde zaken en zou kunnen opkomen voor de rechten van een ander.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb niet een rolmodel, maar meerdere personen waar ik enorme bewondering voor heb. Een daarvan is mijn moeder, die mij geleerd heeft voor mezelf op te komen en onafhankelijk te zijn. Een ander rolmodel is mijn neefje door zijn enorme positivisme en doorzettingsvermogen. Hij heeft dde ziekte van Duchenne, maar kijkt naar de dingen die nog wel kunnen en niet naar wat niet meer kan. En dan Nadine Chakar, een van mijn vorige managers. Van haar heb ik geleerd nooit op te geven, goed voorbereid te zijn en kritisch te blijven.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Doorzettingsvermogen, energie halen uit de mensen om je heen en dat uitdragen, het uit mijn comfortzone durven te treden, jezelf niet te serieus nemen en vooral veel plezier maken.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf jezelf, blijf kritisch, wees positief en draag je passie uit, wees trots op wat je kunt en wie je bent. Als je echt wil en je hebt er plezier in, kun je alles bereiken. Ik ben zelf vaak gechallenged op mijn ambities en heb absoluut tegenwerking gehad, maar ik heb me daardoor nooit laten ontmoedigen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben het levende bewijs dat glazen plafonds doorbroken kunnen worden (als ze er al echt zijn...). Ik ben op dit moment een van de weinige vrouwelijke ceo’s van een internationale financiële instelling en zet mijzelf zowel binnen als buiten het bedrijf hard in om meer vrouwen aan te trekken voor (senior) posities in de financiële sector. Ik heb naast een hele drukke baan ook een gezin met drie kinderen en een leuk sociaal leven, dus het is allemaal mogelijk!”
Leonique van Houwelingen © Anette Brolenius