Katja Otten, CFO APM Terminals B.V.

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik wilde graag balletdanseres worden. Ik was geïntrigeerd door dansen en werd er simpelweg blij van. Ik zat tot mijn 17e op balletles en begon toen na te denken over mijn toekomst. Het idee dat ik elke dag mijn dansoutfit aan zou trekken tot mijn 50e of langer, om zo mijn brood te verdienen, deed me toen toch besluiten een andere richting in te slaan. Ik ging bedrijfseconomie studeren. Dat heeft me er nooit van weerhouden om thuis nog steeds heel vaak muziek op te zetten en te dansen, ik word er nog steeds blij van.”

Wie is jouw rolmodel en waarom?

“Ik heb geen specifiek rolmodel waar ik naar opkijk of mij door laat inspireren… en eigenlijk wil ik dat ook niet. Ik zie heel veel mensen om me heen die hun best doen en bijdragen, en ik probeer van al die mensen te leren. Ik raak geïnspireerd door mensen met een oprechte passie en moreel kompas. Het is mooi om te zien wat zij de wereld brengen en te leren leiderschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen te combineren.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Toen ik net begon met werken, heb ik bewust gekozen voor een postdoctorale opleiding en banen waarin ik mijn technische financiële vaardigheden kon ontwikkelen, om zo een goede basis voor een financiële carrière te creëren. Daarna heb ik mij verdiept in de business, middels non-corporate rollen, en ik heb me verdiept in leiderschap. Al met al heeft deze aanpak, gecombineerd met hard werken, familiesupport en goede sponsors mij gebracht waar ik nu ben.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Zorg goed voor jezelf en geloof in je eigen kracht: dan ben je op je best, kun je anderen helpen en genieten van jouw gekozen pad. Kortom: denk niet te veel na over wat anderen van je verwachten, maar leef je eigen leven zonder anderen daarbij te schaden.”

Waarin ben je zelf een rolmodel en waarom?

“Ik wil benaderbaar zijn en ik vind het belangrijk om een innovatieve omgeving te creëren waar nieuwe ideeën en verbeteringen ontstaan. Daarnaast wil ik graag laten zien dat het mogelijk is om een uitdagende carrière te combineren met een gebalanceerd gezinsleven.”
Katja Otten © Anette Brolenius