Karen Kragt, Partner en mede-eigenaar Partners at Work Executive Search

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Bioloog, arts, verloskundige en straaljagerpiloot. Mijn moeder was kraamverpleegkundige en operatieassistent en had thuis van die mooie boeken in de kast staan met foto’s en plaatjes van operaties, ziektes en bevallingen. Ik was daar altijd erg door gefascineerd. Verder hadden mijn ouders veel boeken over dieren, planten en oude culturen in een enorme boekenkast staan. Ik vulde hele weekenden met lezen en films kijken van Jacques-Yves Cousteau over de wondere onderwaterwereld. Ik verbeeldde me dat ik mee dook, in de jungle zat of naar Maya-tempels zocht. Tijdens mijn tienerjaren trok vliegen mijn aandacht. De elegantie van de straaljagers, de snelheid, de stoere pakken van de piloten. Mijn vader, broer en ik gingen alle vliegshows af in Nederland en België. De vrijheid van het vliegen, de discipline van de geest, het een worden met de kist: dat is een spannende combinatie. Dit alles heeft nog steeds mijn interesse en aandacht, maar ik heb er niet mijn werk van gemaakt.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb nooit echt een rolmodel gehad, maar er zijn diverse mensen die me raakten of wiens levensverhalen ik interessant vond en die daardoor van invloed zijn geweest. De onafhankelijkheid van mijn moeder. Het gepassioneerd werken en ondernemen van mijn vader. De dirigent van mijn eerste orkestje die mijn muziekspel kon waarderen. Het vertrouwen in mijn kwaliteiten van mijn statistiekdocent. Het uitdagen door mijn eerste werkgever en collega’s, enzovoort enzovoorts. Ik las graag de verhalen over pionierende en baanbrekende vrouwen, zoals Aletta Jacobs, Amelia Earhart en Katherine Johnson. Nu volg ik Emma Watson, die zich met al haar kwaliteiten inzet voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Verder ontmoet ik in mijn werk met zeer grote regelmaat interessante en bijzondere mensen. Dit maakt mijn werk mooi.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Ik geloof dat waar ik nu sta een combinatie is van de moed die ik heb gehad om actie te ondernemen en te kiezen, in combinatie met willen – je echte drijfveren en angsten kennen – kunnen – iets in je hebben, iets willen ontwikkelen en veerkrachtig zijn – een gunfactor én een stuk mazzel. Vele mensen hebben bijgedragen aan waar ik nu sta, in het bijzonder mijn zakenpartners nu en in het verleden. Daarnaast ik heb ook altijd keihard en gericht gewerkt.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Er komt een regel uit een kinderliedje bij mij naar boven: ‘Ik wil zo graag een lichtje zijn, een lichtje koesterend warm. Dat altijd maar weer schijnen wil, voor ieder rijk of arm.’ Zo’n eenvoudig regeltje dekt veel. Het gaat over medemens zijn, over compassie en liefde voor elkaar, waar, wat en met wie je ook bent. Met deze les ben ik opgevoed. Verder geloof ik dat niemand van hard werken slechter wordt, maar je best doen is niet altijd genoeg! Of je de juiste dingen doet blijft de hamvraag. Een andere les heeft mijn schoonzusje en schrijfster Eveline Helmink in haar Handboek voor mindere dagen mooi verwoord: ‘Het is de les der lessen: het accepteren van en het meebewegen met het leven zoals het is.’ Het gaat erover dat we vandaag de dag constant leuke dingen delen en succes uit moeten stralen op social media of tijdens het werk, terwijl er ook vele momenten zijn die niet leuk zijn en dat het helemaal niet zo lekker met je gaat. Dat zijn juist de dagen waarop je het meeste over je zelf leert!”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Mensen die ik ontmoet, vinden mijn energie en drive vaak inspirerend. Mijn dochters geven aan dat ik model sta voor de onafhankelijke vrouw, succesvol ondernemen en dat ik altijd klaar sta om met een ander mee te denken over mogelijkheden en oplossingen voor vragen, uitdagingen en problemen. Dat vind ik mooie feedback.”
Karen Kragt © Anette Brolenius