Jolanda van Zanen, directeur BAM

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Vroeger wilde ik burgemeester of makelaar worden. Ik wilde ergens voor staan en het voortouw nemen, maar huizen en klanten trokken me ook. Het loopt natuurlijk altijd anders. Met mijn bestuurskundige achtergrond ben ik via een marktonderzoekbureau naar een telecombedrijf en vervolgens naar een energiebedrijf gegaan. En op dit moment ben ik werkzaam bij een internationaal bouwconcern.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Veel vrouwen hebben indruk op mij gemaakt, waaronder Neelie Kroes, Sylvia Tóth en mijn tante Elly. Krachtige vrouwen. Ik bewonder hun sterke drive. Los van de rolmodellen aan wie ik me weleens heb gespiegeld, heb ik altijd – van jongs af aan – ook op mijn eigen kompas durven varen, afwijkende keuzes durven maken.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn brede interesse en mijn ambitie. In mijn functies heb ik altijd laten zien dat je door ambitieuze doelen te stellen en wanneer je samen met het team vooruit wilt, onderscheidend en succesvol kunt zijn. Ik weet dat ik alleen niet ver kom, maar met een goed team kun je ambities waarmaken waar je misschien nooit eerder aan gedacht had.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Spreek uit wat je wilt: jouw ambitie, jouw visie, jouw dromen. Er zijn veel verstandelijke redenen om iets niet te doen, maar er is 1 reden om het wel te doen en dat is omdat jij het wil en het voor jou goed voelt. Laat je niet tegen houden wanneer anderen jouw toegevoegde waarde niet zien, zoek mensen op die net als jij de ambitie hebben om iets neer te zetten.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Als je jaknikkers om je heen verzamelt, kom je niet verder dan jouw eigen ideeën, maar als je met verschillende unieke mensen een sfeer creëert waarin iedereen zichzelf durft te zijn, kom je samen op ideeën die veel briljanter zijn. Stuur op vertrouwen en – gekoppeld hieraan – delegeer zoveel mogelijk, leg verantwoordelijkheid daar waar het hoort.”
Jolanda van Zanen © Anette Brolenius