Joke van Lonkhuijzen, Directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement Rode Kruis

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik later in mijn eigen onderhoud kon voorzien en stimuleerden me een beroep te kiezen dat mij in staat stelde dat te doen. Ik twijfelde tussen verpleegkundige en politieagent. Het werd uiteindelijk verpleegkundige, omdat ik graag mensen wilde helpen die in nood of ziek waren.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb niet echt een rolmodel. Vooral mijn ouders hebben een bepalende rol in mijn leven gespeeld. Zij hebben mij geleerd om te zien naar anderen en dat gezin en werk prima gecombineerd kunnen worden. Wij hadden thuis een slagerij. Mijn moeder gaf haar baan als onderwijzeres op en hielp mee in de zaak. Ik leerde dat werk en gezin goed te combineren zijn als je de taken goed verdeelt. We hadden thuis een dienstmeisje dat de huishouding deed en de kinderen na school opving.

In mijn loopbaan hebben leidinggevenden een belangrijke, stimulerende rol gespeeld. Maar ik moet ook bekennen dat ik vaak stiekem dacht: dat kan ik ook. Of sterker nog: ik kan het beter of ik zou het anders doen. Eén gebeurtenis wil ik in dit kader ook even noemen. Bij het afronden van mijn post-hbo-opleiding Organisatie en Management sprak Jos Pâques, CEO van het waterzuiveringsbedrijf uit Balk, de wijze woorden: ‘Durf groot te denken en te dromen. Plaats je doelstelling in je leven of van je bedrijf niet op het eerste beste hobbeltje, maar ver weg.’ Die woorden ben ik nooit vergeten. Het bedrijf uit het Friese Balk is overigens uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van biotechnologie en water.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Waarschijnlijk heeft de combinatie van hard werken, nieuwsgierig zijn, vragen durven stellen, studeren in de avonduren en vooruit willen komen mij gebracht waar ik nu ben. Aanvankelijk was ik onzeker en verlegen en durfde ik mijn ambities niet uit te spreken. Ik ben daarom mijn leidinggevenden die mijn talenten zagen en die mij stimuleerden om in mijn werk en persoonlijk te groeien dankbaar voor de geboden kansen. Ik prijs me gelukkig dat ik nu vanuit een leidinggevende positie nog meer mensen in nood kan helpen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“In het leven zijn gezondheid, geluk en leuk werk voor mij de belangrijkste elementen. Met gezondheid ben je al dan niet gezegend en dat kun je deels beïnvloeden door gezond te leven. Geluk heb je of krijg je. Geluk kun je misschien voor een deel afdwingen, maar ik realiseer me ook heel goed dat ik een zondagskind ben. Wat leuk werk betreft; werk is een belangrijk deel van je leven. Ik raad iedereen dan ook aan om te proberen werk te vinden waarin je jezelf kunt zijn, waarin je je meerwaarde kunt laten zien en van betekenis kunt zijn voor anderen. Durf te dromen, ook al lijkt iets onmogelijk. Deel die droom met mensen die je willen helpen hem te verwezenlijken. En als laatste: volg je hart.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik heb laten zien dat het mogelijk is om je dromen te realiseren. Van verlegen meisje heb ik me door studeren, hard werken en mijn hart te volgen uiteindelijk opgewerkt tot toezichthouder en directeur. Ik hoop dat ik in dat opzicht een voorbeeld voor andere vrouwen kan zijn.”
Joke van Lonkhuijzen © Anette Brolenius