Jacqueline Brassey, McKinsey & Company, IE University Madrid, VU Amsterdam, Save the Children NL, director learning & global LLT member, adjunct professor, supervisory board member

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Politie te paard of juffrouw, dat leek me wel wat. Wat betreft die eerste optie: ik was gek op paarden en vond het wel leuk om bij te dragen aan de maatschappij – ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Docent zijn sprak me wel aan omdat ik het leuk vond om kennis over te dragen en leerlingen te helpen zichzelf te ontwikkelen. Dat sluit wel aan bij wat ik op dit moment doe als learning en leadership development professional en wetenschapper.”

Wie is jouw rolmodel?

“Ik had vroeger al geen rolmodellen en heb een hekel aan het hebben van specifieke idolen. Ik denk dat dat komt door mijn opvoeding. Echter, ik had enorme waardering voor mensen die durfden voor hun mening te staan en die durfden tegen de stroom in te gaan. Dat vond en vind ik prachtig! Ik voelde me vroeger vaak het buitenbeentje en moest soms tegen de stroom in gaan, bijvoorbeeld op de middelbare school. Ik herinner me nog dat er tijdens godsdienstles er vaak vragen werden gesteld aan kinderen met dezelfde achtergrond als ik – ik droeg destijds alleen rokken, het was duidelijk dat ik uit een protestants gezin kwam – en ook al vond ik het niet leuk dat die vragen altijd gesteld werden, ik schroomde niet om mijn hand op te steken en te antwoorden. Ik vond en vind het belangrijk te staan voor wie ik ben en wat belangrijk voor me is. Jammer dan wat anderen van me vinden.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Heel hard werken, doorzettingsvermogen en echt doen wat ik belangrijk vind. Ik werk er heel hard aan om te connecten met mijn purpose: dat geeft me vleugels en energie maar ook zelfvertrouwen als het lastig is.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Wees eerlijk tegen jezelf en anderen, wees jezelf en werk aan het vinden van je purpose, je doel in het leven. Als practitioner-academic heeft het me tijd gekost om mijn werk samen te laten komen met mijn wetenschappelijke interesse, zodat die elkaar versterken. Inmiddels ben ik daar waar ik wil zijn: mijn dagelijkse werk sluit naadloos aan bij mijn onderzoek aan de universiteit en mijn rol als adjunct professor. Dat voelt goed! Verder: heb geduld, wees lief voor jezelf en zorg voor een duurzaam persoonlijk operating model dat je lang kunt volhouden. Tenslotte: wees je authentieke zelf, wees eerlijk en niet bang om ‘nee’ te zeggen, ken je prioriteiten en neem af en toe een risico! Af en toe kom je nare mensen tegen, laat ze links liggen en focus je op die mensen die je energie geven en het goed met je voorhebben.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Ik denk dat ik een rolmodel ben in het realiseren van vele doelen tegelijkertijd. Veel mensen vragen mij: ‘hoe doe jij dat toch?’, terwijl ze dat aan mijn man – die CHRO Ahold Delhaize Europa en Indonesië is – nooit vragen. Dat is ZO ouderwets! Als je echt wil en thuis een team hebt, kun je veel. Ik was zwanger van een tweeling toen ik als expat voor Unilever een global director-rol in Londen vervulde. Tegelijkertijd schreef ik mijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het kan als je echt wil en weet wat belangrijk voor je is!

Fijne mentoren en sponsoren helpen ook en die heb ik gelukkig ook, waar ik heel dankbaar voor ben. Op dit moment heb ik net, samen met twee co-auteurs, een nieuw boek gelanceerd over authentiek zelfvertrouwen, werk ik bij McKinsey & Company terwijl ik parttime adjunct professor ben aan IE University in Madrid en verbonden als research fellow aan de VU. Tegelijkertijd studeer ik affective neuroscience aan Maastricht University en ben ik lid van de raad van toezicht van Save the Children. Ja, het is af en toe schipperen, maar ik heb een geweldige man en kinderen die het alleen maar geweldig vinden wat ik doe (ik check dat regelmatig bij ze). Ik ben dus erg gelukkig met fantastische support thuis en dan kan er een hoop. Het is belangrijk voor mij om ook terug te geven aan de maatschappij, via mijn werk en onderzoek. Het helpt me door lastige momenten heen, want ik weet waarom ik het doe!”
Jacqueline Brassey © Anette Brolenius