Heske Groenendaal, algemeen directeur/eigenaar Metaglas Groep

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Van alles, variërend van archeoloog en advocaat. Archeoloog, omdat ik nieuwsgierig was (en nog steeds ben) naar onze historie en alles wat de bodem hierover laat zien. Advocaat, omdat ik een debat niet uit de weg ga. In HAVO 4 dacht ik aan laborant, maar de nauwkeurigheid sprak me niet aan. Mijn rolmodel Elly bracht me op het idee om HTS chemische technologie te gaan studeren; chemische fabrieken ontwerpen leek me gaaf. Op mijn 21ste vond ik mijzelf nog te jong om te gaan werken. Ik wilde verbreding en ging de opleiding economie volgen: ik zag meer mogelijkheden in de industriële marketing.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Elly Burghout, een powervrouw die me op het idee bracht voor mijn eerste studie, maar ook een goed voorbeeld is geweest van carrière maken in een technische omgeving. Zij vervulde de functie van general manager bij GE en Sabic.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Eind 1998 was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn vader zei: ‘Waarom kom je niet bij mij werken?’ Dat wilde ik wel, maar dan wel als mede-eigenaar. Ik begon op 1 januari 1999 met 50 procent van de aandelen in handen en voor de rest een prijsafspraak. Samen met Waldo, mijn man, hebben we Metaglas uitgebouwd tot een innovatieve partner voor aluminium ramen en glasconstructies, nu acht keer groter dan bij de bedrijfsovername.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf bij jezelf. Je kunt alles tot het tegendeel bewezen is. Durf de stap te nemen om iets te doen wat je aanspreekt, maar wat wel net iets buiten je comfortzone ligt, zodat je kunt groeien. Ik ben tot deze levenslessen gekomen door dit zelf in de praktijk te brengen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben een rolmodel als ondernemer in een technisch bedrijf die naast het realiseren van groei ook het bedrijf met heeft omgevormd tot een maatschappelijk relevante organisatie, vanuit een focus op marketing, innovatie en productleiderschap. Met Metaglas bieden wij een platform aan om het maximale uit jezelf te halen door onder andere leer-werkbanen op alle niveaus. Door maatschappelijk betrokken te zijn probeer ik een bijdrage te leveren aan de samenleving, in het bijzonder in het (technisch) onderwijs, in de ontwikkeling van ondernemers, leerlingen en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Daarnaast ben ik commissaris bij Rabobank West Betuwe en toezichthouder bij ROC Rivor.”
Heske Groenendaal © Anette Brolenius