Gülbahar Tezel, Partner PwC Strategy, Professor Tilburg University

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“In de dagdromen van mijn kindertijd stond ik op het podium. Ik was zangeres, danseres, kunstschaatser, pianovirtuoos of componist. Het leek me erg leuk om mensen te kunnen betoveren met kunst.”

Wie is jouw rolmodel en waarom?

“Mijn moeder. Als jonge vrouw durfde ze om een aanzienlijke lening te vragen om haar kinderopvangpraktijk te beginnen. Dat was in Ankara, Turkije; rond 1970. Ze werkte hard om haar bedrijf tot een succes te maken. Ze stond op haar eigen benen, ze had haar eigen doelen, haar eigen geluid, kon tegengeluid geven aan mijn vader, ze zag er fantastisch uit… En ja, ze was ook een goede, toegewijde moeder.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Passie voor de inhoud en een wetenschappelijke houding. Ik voel passie voor mijn vak, economie. Ik wil economische vraagstukken op een fundamentele manier begrijpen. Ik probeer mijn vak uit te oefenen met een wetenschappelijke houding: ik raadpleeg experts, ik lees andere economen, ik neem niet snel iets aan en ik plaats de wetenschappelijke theorie boven gezond verstand. Mijn obsessie met fundamenteel begrip heeft mijn carrière goed gedaan.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Ondanks mijn leeftijd moet ik zelf nog veel levenslessen leren. Als ik één advies mag geven, zou ik vrouwen en mannen adviseren af en toe hun comfortzone te verlaten. Ik ben van nature risicoavers. Mijn carrière is juist gaan groeien toen ik tegen mijn natuur in risico’s nam. Ik heb steeds comfortabele banen verruild voor oncomfortabele, uitdagende banen. Dat leverde elke keer stress, maar ook persoonlijke groei op. Neem risico’s, zou ik daarom zeggen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik vind het belangrijk om mezelf te zijn en consistent te handelen met mijn waarden, ongeacht wat de omgeving van mij vraagt. Ik hoop dat ik daarmee een rolmodel ben.”
Gulbahar Tezel © Anette Brolenius