Gerrien Anbeek, bestuurder en commissaris

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Op de lagere school was dat dierenarts. Ik hield mij met dieren bezig of was aan het lezen, en niets leek mij mooier dan de hele dag katten, honden en paarden beter maken. Met mensen werken in een zakelijke context trok mij ook en daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor de studies human resource management en algemene sociale wetenschappen in Utrecht. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Wie is jouw rolmodel?

“Ik heb niet echt een rolmodel, maar mijn nu 91-jarige moeder is zeker van invloed geweest. Mijn moeder is volwassen geworden tijdens de oorlog. Zij gaf leiding aan de laboratoriumafdeling van de Universiteit Wageningen en moest begin jaren ’50 van overheidswege stoppen met werken, zoals zoveel vrouwen van haar generatie, toen zij ging trouwen. Toen ik jong was, kwam regelmatig het promotieonderzoek over aardappelziekten tevoorschijn waaraan zij had meegewerkt – ze werd in het voorwoord genoemd, ook samen met haar team en met foto – en werd mij op het hart gedrukt onafhankelijk te blijven en een carrière na te streven.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Van huis uit heb ik meegekregen te woekeren met je talenten. Daarnaast was charitas belangrijk: Mijn vader, directeur in de metaalsector, had diverse nevenfuncties en mijn moeder was lid van het NVVH Vrouwennetwerk. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen mij en mijn drie (veel) oudere broers. Wij werden gestimuleerd om het beste uit onszelf en anderen te halen, met respect voor persoonlijke keuzes. Ik heb mij mogen optrekken aan bijzondere mensen – docenten tijdens mijn studie; mijn eerste baas; de business-soulmate tijdens mijn expat-periode in de USA – en heb daardoor groeispurten doorgemaakt die ik alleen niet had kunnen realiseren. Dat mijn corporate carrière en huidige directiefunctie een verbinding vormen tussen het gebruik van mijn talenten en inzet voor naasten geeft veel voldoening.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Kansen zien en benutten, maar ook dat men je op cruciale momenten iets gunt, is essentieel. Mensen gunnen je iets als ze je vertrouwen en respecteren en dat kun je beïnvloeden door te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Mijn expatperiode als director bij Big 4-consultancy firms in New York, Washington en London heeft mij persoonlijk en zakelijk gevormd. Ik was 32 jaar, vrouw en Europeaan en leerde dat dat niets uitmaakt, zolang je je visie kunt overdragen, moedig bent en mensen meekrijgt. Laat je nooit vertellen dat iets niet kan of dat de tijd nog niet rijp is. Geniet van samen doen en van wat er al is. Die laatste reflectie heb ik gaandeweg verworven en ervaar ik als zeer verrijkend.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Door uit te dragen dat kwetsbaarheid en moed, ambitieus zijn én je ziel behouden loont. Bij succes is iedereen je beste vriend, maar door tegenslag leerde ik om hulp vragen en deze te accepteren. Het heeft mij gemaakt tot een well-rounded mens. Verschil maken in het leven van anderen geeft mij instant geluk, of dat nu is als directeur of vrijwilliger. (Jonge) mensen weten mij regelmatig te vinden en ik deel graag mijn kennis, netwerk en ervaring. Juist mijn levenservaring geef ik graag door en ik stel mij daarbij met plezier als stepping stone beschikbaar.”
Gerrien Anbeek © Anette Brolenius