Geesje Duursma, DGA Fergees BV/Duursma Advies BV

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden en waarom?

“Piloot wilde ik worden, of architect, alles behalve iets in de horeca. Ik werkte altijd al bij mijn ouders in het restaurant, die richting hoefde ik niet meer op van mezelf. Tijdens mijn studie economie in Groningen realiseerde ik mij dat een baan in een corporate omgeving niet bij mij paste. In het zelfstandig ondernemerschap kon ik veel meer van mijn energie en eigenzinnigheid in kwijt.”

Wie is jouw rolmodel?

“Mijn moeder. Zij was de eerste vrouwelijke brood- en banketbakker in Nederland en ging naar school met 600 jongens. Later heeft zij samen met mijn vader een zeer succesvol bedrijf gehad.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Optimisme, lef, doorzettingsvermogen en hard werken. Maar ook ontspannen, delegeren en elke dag iets nieuws leren.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Hoe lastig het soms ook lijkt, er is altijd een nieuwe kans. Die kans pak je als je ervoor kiest voor jezelf op te komen en je mond open te doen. Dat is niet egoïstisch, maar noodzakelijk om verder te komen. Risico’s horen erbij, ik kocht mijn bedrijf toen mijn man en zijn compagnon failliet gingen. Een voor de hand liggende keuze was het niet, maar we hebben nu al 22 jaar een bloeiend bedrijf.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Wat ik belangrijk vind, daar zet ik me voor in. Ik volg daarin mijn hart en energie. Van nature heb ik heel veel energie, voor een ander lijkt het dan alsof ik unstoppable ben, maar ik laat andere vrouwen altijd zien dat het ook een kwestie van kiezen is. Als ik een lezing geef over de aandacht die autisme verdient in het onderwijs, kan ik niet de gastvrouw zijn in ons restaurant. Dan regel ik dat er iemand anders is. Ik laat zien dat je met kiezen en prioriteren je doelen kunt bereiken. Als je hart de motor is, kan er veel, vaak meer dan je denkt.”
Geesje Duursma © Anette Brolenius