Evelien Bongers, Bestuurder bij RIBW K/AM

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik wilde al vroeg werken in de gezondheidszorg. Dat zaadje is geplant toen ik als 5-jarige in het ziekenhuis belandde en werd behandeld door een kinderarts die grapjes met mij maakte en aardige verpleegkundigen. Daardoor voelde het als een tweede ‘thuis’.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik waardeer en bewonder veel mensen: schrijvers, wetenschappers, topsporters en politici, maar als ik moet kiezen dan noem ik toch als eerste mijn moeder. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn leven vanwege haar sociale intelligentie en goed ontwikkelde moreel kompas. Bibian Mentel – snowboardster, Nederlands kampioen en daarna paralympisch kampioen – vind ik inspirerend omdat ze door haar enorme veerkracht topprestaties leverde ondanks een recidiverende ziekte. Bovendien combineert ze prestatiegerichtheid met een groot sociaal bewustzijn door haar Mentelity Foundation.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“De opvoeding en liefde van mijn ouders vormen de basis. Daarnaast een hecht thuisfront met twee fantastische kinderen en een partner met een eigen carrière die zorg en huishouden met mij deelt. Dat ik een doorzetter ben met een vleugje Limburgs relativeringsvermogen speelt ook wel een rol. En de drive om eruit te halen wat erin zit. Jezelf grenzen stellen is ook van belang: weten dat je niet alles tegelijk kunt.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf je ontwikkelen, maar blijf jezelf! Leren is leuk, zeker als je je richt op het aanleren van vaardigheden en minder op het afleren ervan. Het verschil in socialisatie van vrouwen en mannen loopt overal doorheen. Lang geleden was voor mij het boek Intieme vreemden van Lillian Rubin een eyeopener. Mijn advies is: herken en erken de verschillen, zodat je je eigen weg vindt om hiermee om te gaan.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Walk the talk is een belangrijk uitgangspunt voor mij bij het besturen van een organisatie. Dat vormt in mijn ogen de basis voor een veilig werkklimaat. In de gezondheidszorg is het in mijn visie van belang om de juiste balans aan te houden in taakgerichtheid en relatiegerichtheid. Naar die balans streef ik in mijn stijl van besturen.”
Evelien Bongers © Anette Brolenius