Eva Borstlap, partner Cash Discovery

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als kind wilde ik graag dijkgraaf worden: het leek me heerlijk om de hele dag over de dijk te lopen, hier en daar wat graspollen terug te leggen en te zorgen dat alles op en rond de dijk in orde was. Later realiseerde ik me dat er nog heel veel meer – vooral bestuurlijke – werkzaamheden bij het beroep dijkgraaf komen kijken.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“De Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898-1976). Hij is bekend van grote, maar ook kleinere bewegende mobiles waarin hij op knappe wijze figuren van verschillende afmetingen via loszittende staafjes ijzerdraad in balans met elkaar wist te brengen en houden. Calder heeft heel veel kunstwerken gemaakt en snijdt alle figuren met de hand uit metalen platen. Daarna een lang bewerkingsproces, waarna hij het figuur in de module plaatst. Op de vraag waarom hij geen machine gebruikt, omdat dat toch veel sneller gaat, antwoordt Calder dat het hem gaat om ‘getting things done’ maar om ‘doing the right things.’

Dit spreekt mij aan: door te focussen op een goed onderliggend proces volgt vaak een goed resultaat, en dit resultaat is doorgaans bestendiger en daarmee krachtiger dan dat het zou zijn als puur en alleen op een bepaald einddoel wordt gefocust.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Wat mij heeft geholpen, is dat ik bij twijfel over de vraag of ik al toe was aan een volgende stap mezelf altijd de retorische vraag stel hoe moeilijk die nieuwe rol kan zijn. Daarnaast denk ik bij een volgende stap na over de vraag wat ik ná die stap zou willen doen, om zo mijn langetermijnperspectief in ogenschouw te nemen. Tot slot helpt een gezonde dosis lef en zelf relativering altijd

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Als je ergens van baalt, wijs dan niet naar een ander maar probeer jezelf van een afstandje te bekijken en ga na waarom je een bepaalde situatie vervelend vindt. Op die manier ben je in staat die stappen te zetten die je helpen een plezierigere setting te creëren.

Deze levensles heb ik in de loop der jaren steeds beter onder de knie te gekregen en het helpt mij om zaken goed in perspectief te plaatsen. Tegelijkertijd blijf je natuurlijk gewoon een mens en doe je lang niet altijd alles perfect.

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik denk dat ik in mijn werk uiteenlopende type mensen weet te inspireren om zaken niet te zwaar op te vatten en lastige situaties vooral te zien als een ‘speeltuin’, waarin je zelf kunt oefenen om zaken beter naar je hand te zetten. Daardoor beleef je meer plezier en ben je effectiever.”
Eva Borstlap © Anette Brolenius