Eugenie van Leusen, partner/mede-eigenaar Vanderkruijs

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Op de middelbare school wist ik het zeker: dokter. Het leek me fantastisch om mensen beter te maken en ik had plezier in de bètavakken, dus dat kwam mooi bij elkaar. Helaas werd ik drie keer uitgeloot, dus het is er nooit van gekomen. Toch voelt het nu alsof ik dagelijks bezig ben met een vorm van beter maken van mensen, door met ze in gesprek te gaan over mogelijke vervolgstappen in hun carrière en te helpen met de weg daarnaar toe.”

Wie is jouw rolmodel?

“Als tiener was ik onder de indruk van Tina Turner, haar muziek sprak me aan maar zeker ook haar aangrijpende levensverhaal. Zij is een vrouw die ondanks alle tegenslagen met veel wilskracht, energie en drive haar muzikale talent aan de wereld heeft laten zien. Als je echt iets wilt, erin gelooft en er veel voor over hebt, dan lukt het je. Vandaag de dag vind ik Barack Obama zeer aansprekend. Hij heeft een authentieke, mensgerichte en inspirerende leiderschapsstijl. Hij staat voor wat hij belooft, bracht diversiteit in zijn team en maakte het productief. Eigenlijk zie je zijn kracht pas goed nu hij geen president meer is.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“De drive om mijn eigen keuzes te kunnen maken en al vroeg de behoefte aan een gezonde mate van onafhankelijkheid – ik heb me niet laten beperken door tegenslagen of hobbels die op mijn pad kwamen. Mijn positieve instelling, doorzettingsvermogen, geloof in mezelf en het steeds opzoeken van grenzen om mezelf op te rekken. Mijn leer- en aanpassingsvermogen hebben me geholpen te komen waar ik nu ben. In mijn visie zijn dat in een sterk veranderende en digitaliserende wereld ook belangrijke en onderscheidende competenties voor succes.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Vanuit mijn rol als headhunter zie ik dat de combinatie van persoonlijkheid en drijfveren een steeds belangrijkere succesfactor wordt in relatie tot bewezen ervaring, zeker in een sterk veranderende omgeving. Ik ga daar dan ook naar op zoek in mijn gesprek met kandidaten en kijk naar potentie als kerncompetentie – dat is anders dan ervaring maar net zo waardevol. Dus onderzoek je drijfveren en reflecteer eerlijk op jezelf om de kansen die zich voordoen succesvol te kunnen verzilveren.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Regelmatig krijg ik terug dat ik zo (veer)krachtig, ondernemend en energiek in het leven sta. Ik voeg de daad bij het woord, weet wat ik wil en vaak lukt het me ook dat te bereiken. Voor vriendinnen ben ik een voorbeeld met betrekking tot hoe je een succesvolle carrière kunt combineren met het moederschap en jarenlange vriendschap. Mijn beide dochters hebben zich ontwikkeld tot zelfstandige en zelfbewuste jong volwassenen, ik zie mezelf in hen terug en daar ben ik supertrots op.”
Eugenie van Leusen © Anette Brolenius