Esther Herber, eigenaar 706 Seating Group

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Stewardess, het leek me leuk om mensen een fijne reis te bezorgen en de wereld te zien. Ik werd helaas afgetest, omdat ik te veel initiatief nam.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Neelie Kroes, wat een powervrouw. Naar haar ondernemersverhalen kan ik ademloos luisteren, zoveel kracht en een duidelijke boodschap zonder haar stem te verheffen. Ze heeft een duidelijke boodschap als het gaat over vrouwelijk ondernemerschap en dat vrouwen hun eigen rol daarin moeten pakken. Ook Jeannette van den Ingh-van Wijk is een rolmodel als oud-zakenvrouw van het jaar. Zij is een enorm authentieke en inspirerende vrouw die me zeer wijze levenslessen leert.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn eeuwige opportunisme en mijn leergierig, eigenzinnig en optimistisch karakter. ‘Nee’ komt niet in mijn woordenboek voor en ik verwonder me nog iedere dag. Ook heb ik de mazzel dat ik fantastische leermeesters gehad heb in mijn werkende leven. Echte alfamannen waar ik veel mee heb uit mogen vechten aan de vergadertafel, maar die me ook leerden in mijn kracht te blijven staan tijdens discussies of onenigheid. Ik ben ze daar nog altijd allemaal heel dankbaar voor en spreek ze allemaal nog regelmatig.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf je verwonderen, iedere dag weer. Ook luisteren naar verhalen van andere ondernemers brengt je heel veel inzicht en wijsheid. Je wordt vaak meegenomen in de waan van de dag thuis en op je werk waardoor je soms vergeet te luisteren en om je heen te kijken, terwijl het je zoveel brengt.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben van nature een ondernemer die overal kansen ziet om te ondernemen en natuurlijk zijn groei en cijfers belangrijk, maar ik stel altijd de mensen om me heen centraal. Daarin ga ik heel ver. Ik geloof in mensen eigen verantwoordelijkheid geven, teamspirit creëren, het beste uit mensen halen en samen ondernemen. Dat is zo krachtig: daar kan geen spreadsheet tegenop.”
Esther Herberg © Anette Brolenius