Elma Groen, interim leider, interim(alg.)directeur, commissaris en lid Advisory boards

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Toen ik dertien jaar was, schreef ik mijn dagboek de ambitie op dat ik als veertiger een eigen bedrijf wilde hebben. Maar ook wilde ik dan als directeur werken, verre reizen maken en een belangrijke bijdrage aan deze wereld leveren. Dit laatste idee kreeg ik mee vanuit mijn Joodse achtergrond. want met name het “ heel maken van de wereld” is voor mij leidend geworden. Dit is tot op de dag van vandaag mijn drijfveer.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn moeder. Zij begon pas op haar 42ste met haar studie en werkte door tot het moment dat ze 72 jaar was. Ze was commissaris in een raad van toezicht, lid van een gemeenteraad en lid van de Provinciale Staten. Haar motto: als het normaal is om fulltime moeder te zijn, is het ook normaal om fulltime te werken.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Leren en ontwikkelen. En dat continu volhouden met de juiste mix van ondernemen, vakidioot zijn, humor hebben en vooral opstaan wanneer zich kansen voordoen, in een juiste balans tussen werk en privé. Mijn man is al achttien jaar huisman. Hierdoor ben ik kostwinner en dat geeft vrijheid om de dingen te doen die mij (en ons) gelukkig maken.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf dicht bij jezelf door je te blijven ontwikkelen en anticipeer tijdig op gebeurtenissen. Als ondernemer sta je nooit stil. Je kijkt altijd vooruit. Die visie op het leven brengt me verder, bijvoorbeeld in tijden van (economische) crisis. Dan hoop ik mijn hoofd boven water te houden. Door (echt) te luisteren en te horen wat er speelt in organisaties en te helpen vanuit mijn ervaring zaken beter te organiseren. Door te weten wat er echt speelt, ben ik ervan overtuigd toegevoegde waarde als verandermanager te kunnen bieden.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben als veranderkundige in staat teams en mensen aan te raken op een manier waardoor zij zichzelf en hun organisatie in beweging brengen. Daarnaast ben ik lid van de commissaris pool bij de vereniging toezichthouders wooncorporaties. Het gaat soms nog fout in de sector, maar we nemen zelf het initiatief om tijdig bij te sturen en waar mogelijk preventief te werk te gaan. Dat we als sector onze verantwoordelijkheid nemen vind ik belangrijk en zinvol. Daarom steek ik, als ervaren commissaris en crisismanager mijn tijd en energie in dit werk. Mijn manier van werken is een uniek mengsel van kennis, kunde, energie, humor, menselijkheid en verbondenheid.”
Elma Groen © Anette Brolenius