Elisabeth Noot- van den Heuvel, toezichthouder en dagvoorzitter

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Kunstschilder/grafisch vormgever: een uitweg voor creativiteit en werken met kleuren. Kinderarts wilde ik ook worden omdat je dan kennis van lijf en geest kunt inzetten om kinderen te genezen.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Het zijn er meerdere: om te beginnen Sonja Barend en Florence Nightingale. Barend was roldoorbrekend en Nightingale was een pionier op het gebied van gezondheidszorg. Verder Wilhelm Raiffeisen, één van de eersten die in de 19e eeuw kwam met het idee van coöperaties: samenwerken vanuit gezond eigenbelang. En tot slot Lies van Nieuwenhoven-Weekers, mijn grootmoeder: vanwege haar rol tijdens WOII. Ze was tijdelijk alleenstaand gezinshoofd en verantwoordelijk voor haar boerderij in een strategisch belangrijke kanaalzone met terugkerende gevechten. Behalve zes opgroeiende kinderen waren er onderduikers op de boerderij en vonden ook illegale activiteiten plaats.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Lezen, doorzettingsvermogen, een neus voor nieuwe ontwikkelingen, kansen pakken en doen. Niet per se gebaande paden willen volgen: durven af te wijken. Eigenlijk werd dat al op jonge leeftijd gevoed door een intrinsieke behoefte naar onafhankelijkheid. Dat ik een stevige hoeveelheid enthousiaste energie heb, helpt ook.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Investeer in opleiding en ervaring en blijf vooral nieuwsgierig, naar mensen en naar hoe dingen in elkaar zitten. Dat zie ik als de drijvende kracht en bron van mijn ontwikkeling en mijn loopbaan.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Het combineren van werk en studie; het normaal vinden om daarin te investeren. Niet bij de pakken neerzitten en enthousiast blijven. En tot slot verantwoordelijkheid nemen.”
Elisabeth Noot- van den Heuvel © Anette Brolenius