Edith Nordmann, managing partner ACG International

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden en waarom?

“Ik wilde graag leraar worden. Mijn beweegreden hiervoor was dat ik het heel fijn vond om anderen nieuwe dingen te leren en stof op een prettige manier inzichtelijk te maken. Ik gaf ook al heel vroeg bijles op school en vond het heerlijk als ‘mijn’ bijleskinderen een ‘Aha-momentje’ kregen en vervolgens goede cijfers haalden.”

Wie is jouw rolmodel?

“Mijn rolmodel is de heer Lakshmi Kumaran – hij is advocaat in India en is 35 jaar geleden samen met zijn broer een advocatenkantoor begonnen. Nu heeft het kantoor 400 advocaten en is hij vooraanstaand expert op het gebied van fiscaliteit. Hij stond aan de wieg van de herziening en digitalisering van het btw-systeem in India. Hij is mijn rolmodel omdat hij enerzijds sprankelt van innovatieve ideeën, deze nog dagelijks omzet en volop geniet van zijn werk. Anderzijds bewonder ik hem omdat hij een vroom en dankbaar man is met veel respect voor anderen. Wij spreken elkaar regelmatig en bespreken dan de culturele verschillen tussen Nederland en India, de wensen en behoeften van de Nederlanders en Indiërs. We brainstormen hoe wij samen, met behulp van onze netwerken, bruggen kunnen bouwen tussen de beide landen om de economie en het begrip over en weer te versterken.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Ik ben heel jong getrouwd – ik was 19 en kwam uit Zwitserland naar Nederland, zonder enige kennis van de Nederlandse taal. Eerst hielp ik mijn man bij de opbouw van zijn werkzaamheden. Nadat de kinderen waren geboren en de jongste naar de peuterspeelzaal ging, ging ik rechten studeren. ’s Ochtends bracht ik ze naar de peuterspeelzaal en naar school, daarna rende ik naar college om ze vervolgens ’s middags weer op te halen. Met 3 jonge kinderen deed ik boodschappen en alles wat andere moeders ook doen, naar de speeltuin, zwemles, etc. Als ze om 20:00 uur in bed lagen, pakte ik mijn studieboeken – binnen 3 jaar had ik zowel mijn bachelor als mijn master gehaald. Dankzij mijn patroon kon ik mijn baan als advocaat met mijn gezin combineren. Ik kon de kinderen halen en brengen – ook als dat tussendoor eens moest, maar ik voelde mij ook verantwoordelijk en werkte ook tot midden in de nacht als dat nodig was. Mijn man steunde mij hierin volledig – zonder zijn steun was dit ook niet mogelijk geweest. Daarnaast zette ik mij ook in voor anderen met de kennis die ik had opgedaan. De kinderen voelden zich hierdoor geïnspireerd – dat zeggen ze ook vandaag de dag nog, nu ze 28, 27 en 24 zijn. Ze zijn allemaal afgestudeerd, prettig om mee samen te zijn en ze zetten zich ook met overtuiging en belangeloos voor anderen in.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Probeer niet te zijn als een ander. Probeer als vrouw vooral niet te zijn als een man. Je moet eerst goed begrijpen waar je zelf goed in bent en waar je veel plezier aan beleeft. Gebruik deze kennis en dat inzicht om jezelf te ontwikkelen en vergeet niet daarbij ook anderen ‘vleugels te geven’. Laat mensen weten dat ze de beste versie van zichzelf moeten worden – niet een kopie van iemand anders. Laat tradities, weerstand en het feit dat het misschien moeilijk wordt niet in de weg staan om doelen te zetten en deze te bereiken en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Mijn moeder wilde een eigen bloemenzaak toen ze jong was. Haar vader was daarop tegen omdat je daarvan lelijke handen krijgt. Toen ze trouwde, werd haar gezegd dat de vrouw bij haar gezin hoort. Haar liefde voor bloemen en het schikken en herschikken daarvan is nooit opgehouden; ondanks een heerlijk gezin en vervuld leven heeft ze spijt dat ze nooit een bloemenzaak is begonnen. Luister dus goed naar jezelf, naar wat je echt graag wil doen en wil bereiken – alleen op deze manier kun je de beste versie van jezelf worden en alleen zo kun je ook anderen inspireren.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Net zoals tijdens mijn schooltijd vind ik het nog steeds heerlijk om jonge mensen op een prettige manier te helpen nieuwe en andere opvattingen te zien, ze te inspireren zich te ontwikkelen en hun doelen na te streven. Ik doe dit actief bij jonge werknemers op kantoor. Ik neem ze mee zodat ze zoveel mogelijk kunnen zien en ervaren hoeveel enthousiasme het helpen van cliënten met zich meebrengt.

Wij hebben in Nederland uitstekende professionals die vrijwel altijd een weg vinden om met veel enthousiasme en plezier hun werkzaamheden te verrichten. Het is niet voor niets dat Nederlanders tot de gelukkigste mensen horen. Dat enthousiasme en de gedachte dat je niet iets onmogelijks moet nastreven – maar wel moet proberen de beste versie van jezelf te vinden en te ontwikkelen – inspireert gelukkig velen. Ik spreek ook internationaal op diverse congressen en probeer dan jonge mensen te inspireren, ook moeders die graag nog iets anders zouden willen doen. Het helpt als ik ze vertel dat ik zelf ook pas begonnen ben met mijn studie toen de kinderen 2,5, 5 en 6 jaar oud waren – en dat zonder nanny of kinderopvang!”
Edith Nordmann © Anette Brolenius