Edith Hooge, voorzitter Onderwijsraad en hoogleraar Tilburg University

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

"Als kind wilde ik paus worden. Ik ben opgegroeid in een vrijzinnig katholiek gezin. We bezochten regelmatig de kerk of een klooster en op zondagochtend schalde gregoriaans gezang door het huis. Er werd ook vaak zeer kritisch over de kerk en religie gesproken. De kerk fascineerde mij en ik wilde daar graag de baas worden. Het was een realiteitsschok toen mijn vader mij uitlegde dat het beroep van paus uitgesloten is voor vrouwen. Vanaf dat moment besefte ik dat vrouwen op deze wereld systematisch anders bekeken en behandeld worden dan mannen en over minder status, geld en macht beschikken."

Wie is jouw rolmodel?

"Mijn oma is een rolmodel voor mij, zij heeft in haar eentje zes kinderen moeten opvoeden, maar was zeker niet alleen moeder en huisvrouw. Zij werkte, was economisch onafhankelijk, intellectueel ontwikkeld, bereisd en een trotse en heel elegante vrouw. De Franse designer Charlotte Perriand inspireert mij ook. Zij had een vrije geest, barstte volgens mij van de energie en ambitie en werkte doodkalm als enige vrouw tussen de mannelijke ontwerpers. Ik vind haar werk eigenzinnig en heel mooi."

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

"Vanzelfsprekendheid en vertrouwen. De vanzelfsprekendheid dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven, dat je zelf moet kunnen zorgen voor een dak boven je hoofd en brood op de plank, en dat als dingen tegenzitten of niet zo leuk zijn, dit ook bij het leven hoort. En vertrouwen dat het altijd wel goed komt, al weet je nog niet precies hoe. Dat laatste heeft mijn moeder mij bijgebracht, en ik hoop dat dat voor mijn dochters ook weer een leidraad is."

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

"Wees vastberaden en geduldig als je iets wilt bereiken of creëren. Laat je niet uit het veld slaan of afleiden door anderen, maar laat je wel helpen en inspireren door anderen. Angst is een slechte raadgever. Je kunt meer dan je denkt, spring in het diepe, neem de tijd en energie voor je eigen loopbaan, neem risico's, maak hier en daar een paar fouten, schrik er niet voor terug om niet altijd aardig te worden gevonden, en relativeer."

Waarin ben je zelf een rolmodel?

"De Amerikaanse uitspraak "work hard, play hard" drukt uit waarin ik een rolmodel voor anderen ben. Hoewel ik mijn studie, werk en loopbaanuiterst serieus neem, ambitieus ben en heel hard werk, ben ik ook een enorme levensgenieter. Het een niet zonder het ander."
Edith Hooge © Anette Brolenius