Daisy Rood, lid van de raad van toezicht Theater Zuidplein

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Moeder. Wat voor beroep was me minder duidelijk; juf, logopedist? Als kleuter wilde ik heel graag naar school, ik kon werkelijk niet wachten.”

Wie is jouw rolmodel?

“Mijn moeder, dr. Beata Bakker-de Pree, heeft altijd gewerkt. Dat was in die tijd – ik ben geboren in 1970 – best bijzonder. Eerst werkte ze bij de universiteit en later in haar eigen bedrijf als psychotherapeute. Ze promoveerde toen mijn zus en ik op de middelbare school zaten. Ook Angela Merkel en Neelie Kroes zijn inspirerende voorbeelden voor mij, omdat ze zich krachtig, sterk en slim staande houden in door mannen gedomineerde werelden, waarbij ze beiden op hun eigen manier heel duidelijk vrouw blijven.”

Wat heeft jou op de plek gebracht waar je nu bent?

“Mensen die me steunden en kansen hebben geboden, zoals mijn managers en mijn man. Ik ben ervan overtuigd dat achter iedere sterke vrouw een sterke man of partner schuilgaat en vice versa. Ook mijn meest behoudende manager heeft me gebracht waar ik nu ben. Ik dacht lang dat het om vlieguren ging, maar dat is niet zo, de een maakt een snelle(re) groei door dan de ander. Het zou zoveel beter zijn als we oog hebben voor de output en daarnaar belonen. Daar zou dan ook bij horen dat arbeidscontracten niet langer gebaseerd zijn op aantal gewerkte uren maar op geleverde output.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Gewoon dóen. Blijf dicht bij jezelf, luister vooral naar jezelf en organiseer de rest eromheen. Er is altijd een oplossing. Voor mij was het een fijne formule om tijdelijk parttime te werken. Een opmerkelijke les voor mijzelf tijdens die parttime periode was dat ik juist hoogwaardige klussen kreeg, want alle dingen die anderen konden doen werden niet langer aan mij gevraagd. Denk ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’. Zet door en houd vol. Wees niet bang om de eerste te zijn. Blijf positief: het glas is halfvol. En ook: Je hoeft het niet alleen te doen, zorg voor hulptroepen en vangnetten.”

Waarin ben jij zelf een rolmodel?

“Ik ben het levende bewijs dat actiegedrevenheid en een ‘en-en’ mentaliteit werken. Met mijn loopbaan laat ik in de praktijk zien dat het mogelijk is om carrière te maken, een gezin te runnen en ook nog tijd voor jezelf te hebben.”
Daisy Rood © Anette Brolenius