Caroline Goedvolk, partner The Executive Network

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Het beroep was me nog niet duidelijk. Wel wilde ik net als mijn vader destijds een kamer met een groot bureau, een mooie pen en een secretaresse. Het idee was toen vooral het hebben van een zekere mate van zelfstandigheid in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Allereerst mijn moeder, die koos voor de carrière van mijn vader en daarmee voor het gezin en het kunnen doen van allerhande vrijwilligerswerk. Een bewuste keuze waarin ze zich door niemand liet leiden en waar ze tot op de dag van vandaag achter staat. Voor mij betekende dat een onbezorgde jeugd, een waardevol goed waar ik haar (en uiteraard ook mijn vader) enorm dankbaar voor ben. Toch maakte ik een andere keuze door wel voor een eigen carrière te kiezen. In dat kader is mijn rolmodel de eerste vrouw waarvan ik me bewust was dat ze het verschil wist te maken: Margaret Thatcher. Haar uitspraak ‘The lady’s is not for turning’ zegt alles.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Nieuwsgierigheid, durf en lef, maar misschien nog wel belangrijker is het vertrouwen van anderen in mij. Het past mij dat laatste nog weleens te betwijfelen; mijn persoonlijke valkuil. Het erkennen van die valkuil zonder mij er door te laten weerhouden, is mijn natuurlijke strategie geworden. Je zou het ook gepaste bescheidenheid kunnen noemen die mij met beide benen op de grond houdt.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Als je iets wilt bereiken, ga er dan ook voor. Durf keuzes te maken en ook los te laten, met name de meningen van anderen. Fouten maken en vallen horen bij het durven maken van keuzes. Maar sta daarna weer op, leer van je fouten en doe het daarna anders. Zelfreflectie is daarbij een groot goed: blijf leren. Hoe ik tot deze levenslessen ben gekomen? Door alles zelf te ervaren. Ik leer nog steeds!”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Het erkennen van mijzelf als rolmodel impliceert dat ik een voorbeeldfunctie vervul voor anderen. Dat klinkt als een zware rol die maar voor weinigen zou kunnen zijn weggelegd. Niets is minder waar! Immers, rolmodel zijn kan op veel manieren, in het klein en in het groot, hoogdravend en in alle bescheidenheid. Iedereen heeft kwaliteiten die hem of haar onderscheiden van een ander. Deel je verhaal, want jouw verhaal, jouw vallen en opstaan, is een voorbeeld en daarmee een inspiratie voor een ander. Mijn verhaal is er een over doorzetten, lef en moed. Over zelfreflectie en vertrouwen in jezelf. Over blijvende nieuwsgierigheid naar het onbekende, het omarmen daarvan en daarmee over daadwerkelijk keuzes durven maken als een kans voorbij komt.”
Caroline Goedvolk © Anette Brolenius