Bertine van Hooff-Nusselder, directeur Koninklijke Burgers’ Zoo

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Ondernemer en schrijver.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn ouders zijn mijn rolmodellen. Ze zijn beiden ondernemer. Ik ben opgegroeid op een melkveehouderijbedrijf in de jaren ’70 en ’80. Mijn ouders hebben aan de wieg gestaan van dit bedrijf en het uitgebouwd. Mijn moeder had tal van andere nevenfuncties en was onder andere ook actief in de politiek voor het CDA. Het maatschappelijke geëngageerd zijn heb ik van mijn moeder, het doorzettingsvermogen van mijn vader. Helaas stierf mijn moeder op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Haar ziekte speelde zich af tijdens mijn studententijd in Maastricht (Hoge Hotelschool) en ze is overleden toen ik net was begonnen aan mijn vervolgstudie Nederlands Recht in Nijmegen. In 2020 word ik zelf 49, de leeftijd waarop mijn moeder al afscheid moest nemen. Het leven kan dus kort zijn. Deze gebeurtenis heeft mij mede doen beseffen er helemaal voor te gaan en het leven optimaal te leven. Andere rolmodellen? Vrouwen die het verschil maken met hun talent en die ‘gewoon’ bleven terwijl ze zeker geen gemakkelijke start hadden, zoals Karin Bloemen.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Doorzettingsvermogen. Verantwoordelijkheidsgevoel. Maatschappelijk geëngageerd zijn. Iets terug willen doen voor anderen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Je kunt alleen maar mens zijn samen met andere mensen. We hebben de aarde even te leen van onze kinderen. Op moeilijke momenten kun je terugvallen op je eigen fundament. Dit fundament is een combinatie van je DNA, je karakter, je vrienden maar ook de opvoeding die je hebt gehad en de plaats waar je bent opgegroeid. Geluk ligt hier deels ten grondslag aan, maar het gaat er ook om hoe je omgaat tegenslagen en of je kansen pakt die zich aandienen. Bescheidenheid is mooi, maar niet als het je in de weg staat om jezelf te kunnen zijn en je aan de wereld te laten zien.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben moeder van twee dochters van 16 en 17 en van een zoon van 14. Voor hen ben ik wel een rolmodel als werkende vrouw en moeder. Met dank aan mijn man Alex van Hooff, mijn gezin en mijn familie voor alle ondersteuning, liefde en inspiratie. Verder hoop ik als vrouwelijke ondernemer tevens rolmodel te zijn voor andere vrouwen die het ondernemerschap ambiëren. Naast ondernemer ben ik ook natuurbeschermer. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Ook mag ik sinds april 2019 deel uit maken van de Provinciale Staten van de Provincie Gelderland voor het CDA. Ik draag graag een steentje bij aan een mooi en leefbaar Gelderland. Politiek en ondernemerschap zijn dus te combineren, al is het soms wel een puzzel.”
Bertine van Hooff-Nusselder © Anette Brolenius