Astrid van der Put, lid van de raad van bestuur Star-shl

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als kind wilde ik arts worden en dat veranderde niet toen ik ouder werd: ik wilde graag geneeskunde studeren en de variatie in het specialisme van oogarts sprak mij erg aan. Ogen heb ik altijd fascinerend gevonden. Het oog is zoveel meer dan een klein bolletje. Of je gezond bent of niet, dat kun je duidelijk terugzien in je ogen. Het zijn ook de spiegels van je innerlijk, je ogen laten zien wie je bent. Met je ogen kun je de ander zien, maak je contact.
Het is uiteindelijk toch een studie economie geworden, maar wat ogen kunnen vertellen, daar heb ik nog steeds iets aan.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Mijn rolmodel is Neelie Kroes, de eerste vrouwelijke EU-commissaris voor Nederland. In die rol heeft ze doortastend hele sectoren doorgelicht en veranderd. Als young professional bij Nedlloyd had ik een kennismaking met de voltallige raad van commissarissen, waarin ze op dat moment de enige vrouw was. Zij kwam zich voorstellen, als enige van de rvc, wat ze misschien ook wel bewust deed tegenover haar mannelijke collega’s. Neelie Kroes heeft al heel vroeg bewustwording gecreëerd door te zijn wie ze is en te doen waar ze goed in is. Hiermee is ze een sterk voorbeeld voor alle vrouwen die een toppositie ambiëren. Want dat organisaties sterker worden als ze een afspiegeling zijn van de samenleving, dat staat voor mij als een huis. Ook in onze organisatie heeft Diversity & Inclusion mijn persoonlijke aandacht.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn drive om het beste uit mezelf, uit anderen en uit organisaties te halen, heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik werk vanuit inhoud en kennis gecombineerd met wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat is mijn fundament waarop ik altijd terug kan vallen. Daar komt bij dat ik gedurende mijn loopbaan steeds mensen op mijn pad ben tegengekomen die me mooie kansen boden. Wat mij ook op de plek heeft gebracht waar ik nu ben: ik heb altijd willen leren van de tegenslagen en ben er altijd sterker uit gekomen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Blijf je je hele leven ontwikkelen en verwonderen.” Je moet een deel van het kind in jezelf bewaren. Vragen willen blijven stellen en openstaan voor ontwikkelingen. Hoe de geschiedenis zich ontwikkeld heeft (met een herhaling van situaties kunnen we veel leren van het verleden), hoe de natuur zich gedraagt. Maar ook hoe een organisatie in elkaar steekt, waarom mensen doen wat ze doen. Als je echt nieuwsgierig bent, is er zoveel meer te zien dan je op voorhand denkt.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Wat ik van anderen vaak hoor, is dat ik altijd weer de energie heb om iets gedaan te krijgen, dat ik ergens voor sta en blijf staan als ik er in geloof.
Ik hoop voor mijn kinderen een rolmodel te zijn, te laten zien dat een gelukkig huwelijk, leuk gezin en fijne loopbaan voor iedereen haalbaar zijn zolang je maar duidelijk keuzes durft te maken wat je wel en niet wilt doen.”
Astrid van de Put © Anette Brolenius