Annetje Ottow, voorzitter college van bestuur van de Universiteit Leiden

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden en waarom?

“Tuinarchitect. Ik ben dol op de natuur en houd van tuinieren. Ik heb groene vingers.”

Wie is jouw rolmodel?

“Een echt rolmodel heb ik nooit gehad, wel naasten die mij altijd hebben aangemoedigd. Mijn vader en oma geloofden altijd in mijn kunnen en spoorden mij aan daar iets mee te doen. Ook om onafhankelijk te zijn: een goede opleiding en carrière vormen daarbij belangrijke instrumenten. Maar ook iets bijdragen aan een betere wereld was altijd een belangrijke dreefveer.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Geloven in jezelf, niet opgeven en doorzetten, maar ook een onafhankelijke opstelling en weten dat er altijd een alternatief is. Dat kan betekenen dat je tegen de stroom in moet roeien en dat je jezelf niet neerlegt bij de status quo.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Als er een tegenslag is, aannemen dat je dit juist verder helpt en je wegen doet inslaan die je anders niet had bewandeld. Zo komen nieuwe zaken op je pad. Laat je dus ook niet te veel leiden door wat anderen ervan vinden – wat niet betekent dat je wijze adviezen in de wind moet slaan, dat is iets anders – en geloof in eigen kracht. Maar ook: bedenk een alternatief voor het geval iets onverhoopt niet lukt. Dat geeft je ongelooflijk veel kracht en een positie om zaken af te dwingen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel?

“Ik laat zien dat je verschillende zaken tegelijk kunt doen en dat een carrière onverwachte wendingen kan nemen. Ik ben verder vooral een rolmodel door anderen voor te houden in zichzelf te blijven geloven én in vrouwelijk leiderschap.”
Annetje Ottow © Anette Brolenius