Alexandra Schaapveld, commissaris Société Générale

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden?

“Ik wilde vroeger voorzitter van de United Nations worden. Als dochter van een diplomaat en wonend in vele verschillende landen heb ik al jong gezien hoe belangrijk het is voor volkeren, en dus individuen, om in gesprek te blijven en elkaar beter te begrijpen.”

Wie is jouw rolmodel?

“Mijn vader was mijn rolmodel. Een diplomaat in hart en nieren, geïnteresseerd in zijn medemens en altijd zoekende naar oplossingen en niet naar problemen. Hij liet mij begrijpen dat ieder mens interessant is, en dat het de moeite waard is te onderzoeken waarom en waarin die persoon interessant is.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Energie, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, een gezonde dosis relativering en veel interesse in de mensen om mij heen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?

“Mijn eerste levensles zou zijn: meid, je kunt het! Heb vertrouwen in jezelf en ga ervoor. Ik ben een voorstander van being responsible for your own destiny! Zolang je nieuwsgierig bent naar wat je medemens doet en wil doen, blijf je jezelf ontwikkelen.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Men ziet mij als rolmodel omdat ik al jaren geleden als topvrouw in de bankenwereld – ik was directeur generaal van ABN AMRO in 2000 – mijn internationale carrière combineerde met het moeder zijn van 4 kinderen. Als ik zie hoe die 4 nu weer hun levens inkleden met partners en kinderen ben ik een trotse moeder!”
Alexandra Schaapveld © Anette Brolenius