SER-advies voor brede inzet op gezondheid valt goed bij het kabinet

Woensdag 13 maart besprak een delegatie van de SER het advies over sociaal-economische gezondheidsverschillen met de ministers Van Gennip en Schouten van SZW en staatssecretaris Van Ooijen van VWS.

© Thierry Erkens

Kroonlid Marike Knoef benadrukte dat een gezonde (beroeps)bevolking essentieel is voor de toekomst van ons land. Vandaar de hoofdpunten van het SER-advies: gezondheid moet voorop staan op alle beleidsterreinen en goed werk vormt de sleutel voor gezondheid. Ze beklemtoonde het belang van het door alle geledingen van de SER gedragen advies. Anthony Stigter van VNO-NCW was heel blij met dit advies en met het pleidooi voor een meer inclusieve en gezondere arbeidsmarkt. Meer gezondheid levert veel extra economische groei op. Met een krappe arbeidsmarkt en stijgende zorguitgaven is dat zeer welkom. Kitty Jong van FNV wees op de noodzaak van integraal beleid. Gemeenten bezuinigen nu op aangeven van het Rijk op sociale voorzieningen voor kwetsbare burgers. Hun gezondheid is daardoor in het geding. Zij vroeg de bewindspersonen hoe dit kan worden voorkomen. Anneke Westerlaken van Actiz vroeg aandacht voor de zorg. Zonder beleid in andere domeinen gaat de zorg het niet redden, gezien het groeiende beroep op zorg. Amerik Klapwijk van VCP hekelde de stapeling van inkomensregelingen. Mensen verdrinken daarin. Die stelsels moeten minder complex worden.

Minister Karien van Gennip verwelkomde het advies. De grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen noemde zij onaanvaardbaar. Zij onderstreepte het belang van goed en gezond werk en wees nadrukkelijk op de beleidsvoorstellen voor de arbeidsmarkt. Ook kondigde zij een brede kabinetsreactie op het SER-advies aan. Minister Carola Schouten benadrukte het belang van langer gezond werken. Het SER-advies bevat ook dilemma’s: hoe kunnen sociale partners tot een unanieme uitwerking van de aanbevelingen in het advies komen? Staatssecretaris Maarten van Ooijen constateerde dat investeringen in preventie niet per definitie minder zorg en zorguitgaven betekenen. Hoe is daarmee om te gaan? Verschillende leden van de commissie gaven aan dat dit precies raakt aan de kern van het SER-advies: preventie en gezondheid gaan niet alleen over zorg, maar ook over de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en andere domeinen.