Vragen over vluchtelingen en werk
Mogen vluchtelingen in Nederland werken?
Vluchtelingen mogen in Nederland altijd werken. Zodra een asielzoeker erkend wordt als vluchteling en een voorlopige verblijfsvergunning krijgt, is hij vrij op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Wanneer een asielzoeker erkend wordt als vluchteling krijgt hij een verblijfsvergunning ‘asiel voor bepaalde tijd’. Hij is dan vrij op de arbeidsmarkt en mag dus aan het werk. Op zijn verblijfsdocument staat de aantekening ‘arbeid vrij toegestaan; twv niet vereist’. Twv staat voor tewerkstellingsvergunning.
Een vluchteling kan naast een functie in loondienst ook kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Hier gelden geen bijzondere regels en verschilt de statushouder in principe niet van een Nederlander die een onderneming wil starten.
- Meer over vluchtelingen en werken in Nederland
- Meer over asielzoekers en werken in Nederland
Mogen vluchtelingen in Nederland studeren?
Ja, vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogen in Nederland studeren. Zij hebben op dit vlak dezelfde rechten en plichten als elke andere Nederlander.
Rechtmatig verblijf
Om in Nederland te mogen studeren, moet een vluchteling rechtmatig in Nederland verblijven. Bij vluchtelingen met een verblijfsvergunning is dit altijd het geval. Asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) van wie de asielprocedure nog loopt, verblijven ook rechtmatig in Nederland. Ook zij mogen dus studeren in Nederland. Wel moeten zij in het bezit zijn van een verklaring van de IND dat zij rechtmatig in Nederland verblijven.
Mag ik een vluchteling in dienst nemen?
Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben mogen in Nederland werken. Dat betekent dus ook dat u als werkgever een vluchteling in dienst mag nemen.
Het is heel eenvoudig na te gaan of u een vluchteling in dienst mag nemen. Op het (voorlopige) verblijfdocument van de vluchteling moet staan: 'tewerkstellingsvergunning niet vereist; arbeid vrij toegestaan'. Daarnaast moet de verblijfsvergunning van de vluchteling nog geldig zijn. Tot wanneer de verblijfsvergunning geldig is, staat ook op het verblijfsdocument.
Controle identiteit door werkgever
U bent als werkgever verplicht de identiteit van de vluchteling die u in dienst wilt nemen te controleren. Ook is het uw verantwoordelijkheid om na te gaan of de vluchteling mag werken. De gegevens hiervoor vindt u terug op het verblijfsdocument. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Mogen asielzoekers in Nederland werken?
Asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) mogen niet direct in Nederland werken.
Pas wanneer de asielprocedure van de asielzoeker in kwestie langer duurt dan 6 maanden mag hij een maximaal aantal van 24 weken per jaar aan het werk. Het UWV verstrekt in dit geval een tewerkstellingsvergunning voor deze asielzoeker.
Bij de afgifte van de tewerkstellingsvergunning zal dan niet worden getoetst of er sprake is van verdringing van nationaal arbeidsaanbod.
Ook moet de asielzoeker nog aanspraak maken op opvangvoorzieningen. In de praktijk betekent dit dat hij of zij nog in een asielzoekerscentrum verblijft.
Mogen vluchtelingen stage lopen?
Vluchtelingen met verblijfsvergunning mogen in Nederland altijd stage lopen of een werkervaringsplaats vervullen. Zij hebben wat dit betreft dezelfde rechten en plichten als Nederlanders. Er behoeft geen tewerkstellingsvergunning te worden aangevraagd.
Voor het verrichten van een stage of het opdoen van werkervaring is het van essentieel belang dat de werkzaamheden zich duidelijk onderscheiden ten opzichte van die van een ‘gewone werknemer’. Een stage of werkervaringsplaats is dus bij uitstek gericht op leren en niet op werken. De vluchteling bezet een additionele plek en neemt dus geen plaats in die normaliter door een werknemer wordt bezet.
Als bij de stage of werkervaringsplaats het leeraspect niet centraal staat, dan is sprake van een arbeidsovereenkomst en heeft de vluchteling recht op het wettelijk minimumloon. Voorwaarden die gelden voor een stage of werkervaringsplaats zijn: een stageplan, begeleiding en evaluatie.
Een stageplaats of werkervaringsplaats is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. Zie voor meer informatie het thema vrijwilligerswerk.
- Meer over vluchtelingen en stage lopen
Mogen asielzoekers stage lopen?
Asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) mogen alleen stage lopen in Nederland als hun asielaanvraag 6 maanden of langer loopt.
Voor stages of werkervaringsplaatsen gelden in principe dezelfde regels als voor werk. Asielzoekers mogen dus pas nadat zij zes maanden in procedure zitten stage lopen. Ook geldt dat een tewerkstellingsvergunning is vereist. De tewerkstellingsvergunning wordt voor maximaal 24 weken per jaar afgegeven.
Voor asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) hoeft een werkgever geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen in de volgende situaties:
- De asielzoekers loopt stage in het kader van een mbo-opleiding op grond van een beroepspraktijkvormingsovereenkomst.
- De asielzoeker loopt stage in het kader van een hbo- of wo-opleiding op grond van een stageovereenkomst.
- De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding van de asielzoeker
Verder is van belang dat de asielzoeker geen taken vervult ter vervanging van werkzaamheden die gewoonlijk door een werknemer worden verricht. Als de activiteiten zich onvoldoende onderscheiden van reguliere werkzaamheden, moet het wettelijk minimumloon worden betalen.
Een stageplaats of werkervaringsplaats is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. Zie voor meer informatie het thema vrijwilligerswerk.
- Meer over asielzoekers en stage lopen.